Magnifying glass Close

Ervaringen astronaut André Kuipers inspireren ISMC

Prachtige foto’s had hij meegenomen, gemaakt vanuit het internationale ruimtestation ISS. Astronaut André Kuipers was als afsluitende spreker te gast tijdens het International Supply Chain Management Congress in het Amsterdamse RAI-gebouw afgelopen vrijdag.

Kuipers keerde afgelopen zomer terug op aarde na een verblijf van 193 dagen in de ruimte. “Van bovenaf zie je pas hoe kwetsbaar de aarde is en hoe dun de atmosfeer is. Ook zie je overal de effecten van menselijke activiteiten”, vertelde de Nederlandse astronaut in Amsterdam. “Al die lichten in India en China zijn prachtig, maar je moet je ook bedenken dat er elke dag 100.000 mensen bijkomen; een complete stad. Goed beschouwd is het menselijke ras eigenlijk een plaag, zoals sprinkhanen.”

Recyclen in de ruimte
Met zijn opmerkingen over de zichtbare effecten van menselijke activiteit vanuit de ruimte onderstreepte Kuipers het belang van het thema ‘Experience the impact of sustainable supply chains’. De aandacht voor duurzaam gebruik van middelen in het ISS gaat veel verder dan op aarde, vertelde de astronaut. Niet zo vreemd als je bedenkt dat elke liter water die naar het station moet worden gebracht, omgerekend 20.000 euro kost. Alles wordt in het ruimtestation daarom gerecycled, tot de tot drinkwater gefilterde urine aan toe.

Twee dagen duurzaam sourcen
Tijdens het tweedaagse programma van ISMC was er volop aandacht voor ‘sustainable sourcing’, van globaal tot lokaal perspectief. Best practices en updates over programma’s werden gedeeld door vooraanstaande beursgenoteerde ondernemingen, maar ook voor initiatieven vanuit het mkb was aandacht. 

ISMC
Op donderdag was er hoog bezoek voor het ISCM, toen Prinses Máxima het congres bezocht. Keynotes op die dag waren er met Tensie Whelan (CEO Rainforest Alliance), Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW) en Eric van der Poll (CPO Shell). Tevens werd de winnaar van de CPO of the Year award bekend gemaakt: Kees Gerretse (Tata Steel). Op vrijdag waren te gast John Tros (partner KPMG), Meiny Prins (CEO Priva), Marianne van der Keep (CPO Verstegen Sauces & Spices) en Jan Willem Scheijgrond (Senior Director Health, Safety and Environment Philips). Tevens mocht erevoorzitter en auteur Jeroen Smit de wetenschappers Ethan Kapstein (Insead) en David Simchi-Levi (MIT) verwelkomen.
Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres