Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ernstige misstanden op palmolieplantages

Er gaat nog van alles mis op de tropische plantages waar de oliepalm wordt verbouwd. Ondanks het certificeringssysteem geven NGO’s aan dat er nog steeds ontbossing, landroof en schendingen van mensenrechten plaatsvinden. Dat schrijft het FD op basis van een rapport van onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van Milieudefensie.

De milieuorganisatie pleit ervoor om het gebruik van palmolie zoveel mogelijk te beperken en anderen oliën te gebruiken, zoals koolzaadolie. FD stelt echter dat grote investeerders in de sector, zoals Rabobank, blijven geloven in het systeem van certificering dat misstanden moet voorkomen.

Gebruik palmolie
Palmolie vervangen door andere oliën zou een ingrijpende stap zijn. De grondstof zit namelijk in meer dan de helft van alle samengestelde producten uit de supermarkt, van margarines, koekjes, tot shampoo. Bovendien wordt palmolie in Europa ook gebruikt in combinatie met dieselolie als brandstof.

Ernstige schendingen
Sinds 2014 is de Roudtable on Sustainable Oil het levensmiddelenconcern dat ervoor hoort te zorgen dat er voor palmolie geen oerbos wordt gekapt. Het rapport van Milieudefensie toont nu aan dat dit in de praktijk wel gebeurd. De lokale bevolking wordt met grof geweld van hun land beroofd, plantage medewerkers worden blootgesteld aan levensgevaarlijke chemicaliën en kinderen onder de toegestane leeftijd werken lange dagen op de plantages.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres