Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ernstige misstanden bij Nederlandse fabrikant medicijnen

Het farmaceutische bedrijf Aurobindo Pharma buit mens en milieu uit in India. Aurobindo, een van de grootste fabrikanten van generieke medicijnen op de Nederlandse markt, betaalt werknemers te lage lonen en overtreedt veiligheidsmaatregelen in zijn fabrieken. Dat schrijft ZEMBLA.

ZEMBLA heeft opnames gemaakt bij meerdere locaties waar Aurobindo en andere farmaceutische bedrijven chemisch afval illegaal lozen. Omwonenden lopen hierdoor gezondheidsschade op en het milieu wordt vervuild. Bedrijven zoals Aurobindo proberen zo de kosten te drukken, zeggen milieu- en arbeidsdeskundigen in het programma.

Minder dan minimumloon
Uit het onderzoek blijkt dat geschoolde werknemers van het farma-bedrijf minder dan het minimumloon (150 tot 250 euro) betaald krijgen. Het technisch personeel geeft aan zo’n 110 euro per maand te verdienen, net genoeg om eten te kopen. Met een vast contract zouden ze bijna het dubbele verdienen, maar dat krijgen arbeiders van Aurobindo niet. Zelfs niet na tien jaar.

Veiligheid
Werknemers geven tegenover ZEMBLA ook aan dat Aurobindo het niet zo nauw neemt met de veiligheid. Er zouden geen veiligheidsvoorschriften zijn, zoals beschermingsbrillen, handschoenen, maskers en veiligheidsschoenen. De Indiase media berichten over verschillende fabrieksongelukken bij Aurobindo in de afgelopen tien jaar. Hierbij zijn zeker acht arbeiders verongelukt en vele gewond geraakt. Aurobindo ontkent dat ze iets verkeerd doen.

Inkoop CZ
Aurobindo is een grote leverancier van preferente geneesmiddelen, onder andere bij zorgverzekeraar CZ. CZ stelt tegenover ZEMBLA dat ze bij de inkoop van geneesmiddelen van Aurobindo enkel naar de prijs hebben gekeken en niet of het duurzaam wordt gemaakt. De verzekeraar wil maatregelen nemen tegen het farma-bedrijf en zoeken naar alternatieven.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 9 september 2018 14:57 uur

I could not agree more !!! Het enige is voor jezelf de originele merk medicijnen zien te (proberen te) krijgen en ze zelf betalen.

inkoperscafe gebruiker 13 april 2018 16:11 uur

Dit verbaast mij niets. Verzekeraars zijn al jaren bezig met een kostenvermijdend beleid. Al jaren wordt er alleen naar prijs gekeken en wordt in contracten de verantwoordelijkheid geheel bij de industrie belegd. Kijk maar naar apotheken die masaal al jaren bezig zijn om dit probleem aan de kaak te stellen, betrouwbaarheid van levering en zorg aan de patient staan hiermee al jaren op de tocht. De 'value' voor de KLANT, dát is waar een verzekeraar zich druk over moet maken. Gisteren tijdens de Nevi bijeenkomst @RUG presenteerde Deloitte cijfers over de kennis van Tier 2 suppliers. Dit kent een bedroevend niveau. In dit licht, waar Aurobindo Tier 1 supplier is voor alle verzekeraars in Nederland, is het nog slechter gesteld. Kijkt er dan niemand meer naar kwaliteit, land van herkomst, omstandigheden van productie, en ga zo maar door.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres