Magnifying glass Close

Erasmus MC wint Public Procurement of Innovation Award

Erasmus MC Rotterdam is de winnaar van de eerste Public Procurement of Innovation Award. Het academisch ziekenhuis maakte indruk op de jury met de aanbesteding van de duurzame en innovatieve beddenwascentrale.[slide] Bonifacio Garcia Porras, DG Ondernemerschap en Industrie, Europese Commissie reikte de PPI Award uit tijdens EcoProcura in Gent (België). PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden (Ministerie van Economische Zaken) organiseerde de competitie met ICLEI, met steun van de Europese Commissie.

Erasmus MC vroeg de markt een goedkopere en duurzame oplossing te ontwikkelen om de 70.000 ziekenhuisbedden en –matrassen te desinfecteren. De aanbesteding is gewonnen door IMS Innovations. Hun creatieve oplossing maakt gebruik van technologie uit de automotive industrie en bestaat uit precisie schoonmaakrobots. Dankzij de vernieuwde beddenwascentrale zijn de schoonmaakkosten per bed 35% lager in vergelijking met de oorspronkelijke oplossingen, is de CO2 uitstoot gereduceerd met 65% en is de aanwezigheid van microbacteriën extreem verlaagd (35% naar 2%).

De Public Procurement of Innovation Award heeft tot doel goede voorbeelden uit de aanbestedingspraktijk in Europa te verzamelen en uit te dragen. Erasmus MC werd uiteindelijk gekozen uit 11 genomineerden, waarvan 4 Nederlandse. Oslo (Noorwegen), Région Rhône Alpes (Frankrijk) en A Coruna (Spanje) kregen van de jury een eervolle vermelding voor hun aanbesteding. De jury was daarnaast vol lof over de leveranciers van de innovatieve oplossingen. Dankzij hun inspanning en bijdragen wordt Europa efficiënter en competitiever.

Eurocommissaris Feroci: “Nieuwe banen en groei”
Eurocommissaris Ferdinando Nelli Feroci, Industrie en Bedrijfsleven feliciteert de winnaar en hoopt dat de inkooppraktijk van de winnaar en genomineerden een inspiratie zijn voor andere aanbestedende diensten: “Overheidsinkoop speelt een belangrijke rol in het stimuleren van innovaties waardoor Europa succesvol de toekomstige economische, sociale en milieukundige uitdagingen aankan. Innovatiegericht inkopen kan nieuwe banen en groei in Europa realiseren.”

Directeur Generaal Bedrijfsleven en Innovatie Leeftink: “Duurzame winst”
“Deze oplossing voor het desinfecteren van ziekenhuisbedden laat zien dat Nederlandse bedrijven in staat zijn om met vernieuwende oplossingen te komen voor maatschappelijke opgaven zoals de zorg en vergrijzing,” reageert ook Bertholt Leeftink, Directeur Generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken. “Er kunnen nu meer bedden gewassen worden met minder schoonmaakmiddelen en een lagere CO2 uitstoot, dat is duurzame winst. En dat ook nog tegen 35% lagere kosten. Dankzij de aanbesteding van het Erasmuc MC hebben Nederlandse innovatieve MKB-bedrijven deze opdracht binnen kunnen halen.”

Public Procurement of Innovation Platform
De Public Procurement of Innovation Award is onderdeel van het Procurement of Innovation Platform, een digitaal platform voor publieke inkopers. Dit platform is ontwikkeld door ICLEI – Lokale overheden voor duurzaamheid, PIANOo –Expertisecentrum Aanbesteden, REC – het Regionaal Milieu Centrum voor Centraal en Oost-Europa en IWT – Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie met ondersteuning van de Europese Commissie.

Public Procurement of Innovation Award 2015
Met het sluiten van de huidige editie van de PPI Award, kunnen aanbestedende diensten vanaf nu inschrijven voor de volgende editie. Geïnteresseerden kunnen mailen naar
info@innovation-procurement.org.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres