Magnifying glass Close

''Er werd nooit gevraagd: 'waar komen onze spullen vandaan?'''

Mieneke Koster is een PhD-kandidaat aan de Tilburg University en richt zich met haar promotieonderzoek op duurzaam ketenbeheer. “Ik houd me niet alleen bezig met de groene component, maar ook zeker met de sociale component”, aldus Koster.

De persoonlijke interesse van Koster voor het onderwerp ontwikkelde zich al jaren geleden. Ze beschrijft dit aan de hand van een voorbeeld. “Ik was zelf als inkoper werkzaam en uiteindelijk ook als inkoopadviseur. Het was altijd: ‘Hoe kunnen we kosten besparen of  hoe richten we de zaken beter in?’ En dat is prima. Het viel mij toen wel op dat er nooit gevraagd werd: ‘waar komen onze spullen vandaan?’ Dat vond ik bijzonder.” Ook de grote fabrieken die ze als inkoper bezocht in China, waar grauwe gebouwen stonden als onderkomen voor de werknemers, riepen vragen bij haar op. “Ik vond het bijzonder dat ik als consultant nooit vragen kreeg over milieu- of sociale zaken. En dat vond ik juist heel boeiend, dus ik wilde me daar graag in verdiepen.”

Verduurzamen van ketenbeheer
Koster geeft aan dat er tegenwoordig veel te doen is over dit onderwerp. Ze heeft voor één van haar projecten gekeken hoe organisaties innoveren om ketenbeheer te verduurzamen. Zo onderzocht ze twee multinationals die hierin voorlopen. “We hebben gekeken welke fases ze doorlopen, wie de belangrijkste spelers daarin zijn, en hoe de organisatie zich aanpast en inricht om kennis te ontwikkelen en toe te passen”, zegt Koster.

Kennis overbrengen
Momenteel is Koster bezig met een ander project; een sociale standaard. Duurzaam ketenbeheer is de rode draad in haar projecten. Wat zijn tot nu toe haar meest opmerkelijke bevindingen? “Als ik weer even terugga naar dat voorbeeld van innovatie, dan zie je dat er toch verschillende fases doorlopen worden. Van pionieren naar consolideren met daarin wisselende rollen voor managers en initiatiefnemers. De uitdaging die ze daar hebben, is kennis overbrengen.” Koster heeft dat samengebracht in een model voor dit proces van innovatie. “Niet elk bedrijf is natuurlijk een multinational, en niet iedereen heeft de middelen, maar die kennis is bruikbaar voor een breder scala aan organisaties.”

PhD als leerproces
Tijdens een PhD is het uiteraard ook mogelijk dat je ergens tegenaan loopt en dat er iets niet volgens plan verloopt. Volgens Koster loopt elke PhD wel ergens tegenaan en dat is volgens haar ook de kracht ervan. “Een PhD is een leerproces. Ik denk dat iedereen die een PhD doorlopen heeft en terugkijkt, leer- en verbeterpunten op kan noemen. Dat zie ik als een leerproces.”

Koster verwacht in 2013 te promoveren en laat nieuwe plannen op het gebied van inkoop het komende jaar uitkristalliseren. “Ik weet nog niet precies welke stappen ik ga zetten, maar het raakvlak tussen inkoop en kennis ontwikkelen is erg aantrekkelijk.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

26 mei 2014 13:24 uur

waar werden de spullen dan gemaakt voordat er fabrieken waren?

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres