Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

‘Energieleveranciers lopen er de kantjes vanaf’

Het aanbod van groene stroom in Nederland is het afgelopen jaar amper groener geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Stroomranking’ van organisaties Natuur & Milieu, WISE, de Consumentenbond en Greenpeace. Vooral de zakelijke markt blijft hierin achter.

Het onderzoek beoordeelt energieleveranciers op een aantal criteria, waaronder verduurzaming op het gebied van investeringen, inkoop en levering. De leveranciers scoorden in 2018 gemiddeld een 5,7. Het jaar daarvoor was het rapportcijfer nog een 5,6. “Het langzame tempo van de verduurzaming van energie is in een tijd van grote klimaatzorgen teleurstellend en staat niet in verhouding met wat er nodig is”, aldus het onderzoek. De kleine vooruitgang komt wel vooral doordat een groter aantal consumenten nu groenere stroom afneemt.

Zakelijke markt

Op de zakelijke markt, waar drie keer zo veel stroom wordt gebruikt, doen energieleveranciers veel minder hun best voor het klimaat. Het gemiddelde cijfer op de zakelijke ranglijst steeg wel van een 4,8 naar een 5,3, maar is nog steeds onvoldoende. “Terwijl consumenten massaal kiezen voor duurzame stroom, lijken veel energieleveranciers er de kantjes vanaf te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen”, aldus de makers van het rapport.

Nieuwe spelers scoren slecht

Ook het merendeel van de nieuwkomers op de markt haalt een onvoldoende. Geen enkele nieuwe aanbieder op de consumentenmarkt scoorde zelfs een voldoende. “Een slechte zaak, want energieleveranciers die beginnen met een onvoldoende veranderen zelden in een koploper en leveren dus geen bijdrage aan de omslag naar groene energie”, zo concluderen de onderzoekers.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres