Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ABN AMRO: 'Prijs olie stijgt en gas daalt'

De afgelopen twee weken was de olieprijs stabiel. Het herstel van de olieprijs lijkt daarbij in gang gezet, zo stelt ABN-AMRO in de Energie Monitor van maart. Daarentegen laten de gasprijzen volgens ABN-AMRO econoom Hans van Cleef een vreemd verloop zien. In Europa, VS en Azië zijn de gasprijzen opvallend laag voor deze tijd van het jaar.

Van Cleef verwacht dat in de tweede helft van het jaar de olieprijs verder en structureler zal herstellen. Het herstel van de olieprijs is gedreven door onder andere extra vraag naar olie ten behoeve van opslag, sterke afname van het aantal boorinstallaties in de VS, signalen van uitstel van dure oliegerelateerde projecten en minder export en productie vanuit Libië.

Gasprijzen op dieptepunt
Waar de olieprijzen herstellen, zijn de gasprijzen erg laag voor de winter. Mild weer, hoge voorraden en alternatieven zijn de veroorzakers van deze lage prijs. “In de VS zijn de gasprijzen bijzonder laag en naderen zelfs weer niveaus waarbij in 2012 de productie van gas werd teruggedraaid, omdat het niet meer rendabel was”, aldus Van Cleef. De prijzen in de VS zijn inmiddels gedaald tot ruim onder de USD 3/mmBtu. “Wij denken dat een structureel veel lagere prijs niet waarschijnlijk zal zijn. Net als in 2012 kunnen prijzen doorschieten als gevolg van overproductie. Maar dit zal tijdelijk zijn, omdat producenten dan zelf een stapje terug zullen doen om de prijzen te stabiliseren”, zo concludeert Van Cleef in de Energie Monitor van ABN AMRO.

Wending Nederland
In Nederland zou het een ander verhaal zijn. Op 9 februari maakte de Nederlandse minister van Economische Zaken Kamp bekend dat hij een plafond heeft ingesteld voor de productie van gas uit het gasveld van Groningen. De grote voorraden gas en milde winter hielden niet tegen dat de gasprijzen aanzienlijk stegen. ABN-AMRO stelt echter dat het onwaarschijnlijk is dat er gastekorten komen in Nederland. Er zijn tevens voldoende alternatieven op korte termijn, zoals het verhogen van import uit Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Rusland.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 3 april 2015 16:32 uur

Gas prijzen zijn inderdaad gedaald, maar profiteren ondernemers daar wel voldoende van? In de praktijk zijn er nog steeds veel bedrijven die te weinig aandacht hebben voor de inkoop van energie. Daarnaast is het ‘kale’ leveringstarief (hopelijk het juist moment en dat weet je pas altijd achteraf) maar verantwoordelijk voor ca. 50% van de totale energiekosten. EKB Nederland is van mening dat je alles moet bekijken en dit is dus meer dan sec het inkopen. Hierbij kun je denken aan; * controle facturen op juistheid * analyse en bijsturing transportdiensten (piekbelasting versus gecontracteerd vermogen, aansluitwaarden versus verbruik) * vastrecht-, administratie- en handelingskosten * energiebelasting (onderzoek, clusteren/stapelen en eventueel teveel betaalde belasting terugvorderen) Graag kom ik in contact met ondernemers en inkopers die het rendement op hun facilitaire inkopen willen verbeteren. Om zo samen de mogelijkheden van een beter rendement te onderzoeken. Frank Daniëls frank@ekbnederland.nl

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres