Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Het effect van PPG op de inkoopafdeling van AkzoNobel

Verfreus AkzoNobel bevindt zich in onrustige wateren. Nadat meerdere overnamepogingen van PPG werden afgeketst door het management, kreeg het bedrijf het aan de stok met zijn (activistische) aandeelhouders. Zij zouden graag zien dat de verfproducent overgenomen wordt. Om te bewijzen dat AkzoNobel het zelf afkan, ligt er nu een plan om de chemiedivisie af te splitsen. In december krijgt het Amerikaanse PPG een nieuwe kans om een overnamebod te doen, maar de PPG-baas heeft al aangegeven geen interesse meer te hebben.

Daar komt bovenop dat Akzonobel het afgelopen jaar twee winstwaarschuwingen af moest geven. Nu blijken de resultaten van Q3 minder te zijn dan verwacht. Het bedrijf kampte naar eigen zeggen met hogere grondstofprijzen, de gevolgen van orkaan Harvey en de malaise in de scheepsbouw en olie- en gasindustrie. Topman Thierry Vanlancker geeft aan de tegenvallers met kostenbesparingen en hogere verkoopprijzen te willen bestrijden.

InkopersCafe.nl spreekt met Pascal Weijters, Global Purchasing Director van additiven bij AkzoNobel, over de onrust en het effect ervan op Inkoop.

Betekenen de tegenvallende cijfers en de houding van aandeelhouders dat inkoopbesparingen nu centraler staan dan voorheen?
“Besparen is altijd een belangrijk onderwerp binnen inkoop”, reageert Weijters. “Dat zal over vijftig jaar ook nog wel zo zijn. Zeker als je uit een recessieperiode komt, waarin weinig marktgroei is. Als je toch wilt verbeteren, dan zal je dat moeten doen door je supply chain en interne organisatie te verbeteren. Dit doen we door te onderzoeken hoe we bepaalde grondstoffen kunnen vervangen door goedkopere varianten, maar ook door minder materialen op voorraad te hebben.”

Wat merk je intern van de strubbelingen?
“We gaan door een flinke reorganisatie binnen AkzoNobel. Dat geldt voor het hele bedrijf. We bestaan nu uit de divisies Chemicals, Paintings & Coatings. De intentie is nu om de divisie Chemicals voor april 2018 te verkopen. Deze divisie is goed voor 4,8 miljard euro van de concernomzet. Met de overgebleven Paintings & Coatings blijven we een bedrijf ter waarde van 9,4 miljard euro. Daar gaat nu de bezem doorheen. Ik denk dat de komende maanden in het teken zal staan van poppetjes schuiven.”

Wat betekent dit voor de inkoopafdeling?
“Ik zie een splitsing binnen inkoop, waarbij sommige collega’s naar Chemicals gaan en anderen bij Paintings & Coatings blijven. We zullen de komende maanden moeten gaan gebruiken om de hele organisatiematrix af te breken en weer op te bouwen. Hoe dit er exact uit komt te zien, is afhankelijk van hoe de CPO zijn organisatie vanaf 1 januari wil hebben. Dat is voor iedereen nu even spannend.”

Hoe kijk je tegen de afsplitsing van Chemicals aan?
“De combinatie Chemicals, Paintings & Coatings is een oude constructie binnen AkzoNobel. In die zin is het wel een bijzondere move dat Chemie nu afgestoten wordt. De meeste mensen binnen AkzoNobel zal het echter niet zoveel uitmaken. Het zijn namelijk heel andere bedrijven, die weinig overlap hebben. Op de paar raakvlakken die er zijn in de inkooporganisatie en R&D gaan er wel collega’s weg. Die ga je wel missen.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres