Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Een vergeten perspectief

Hoe heerlijk is het om onbevangen aan iets te beginnen, om iets te gaan leren. Om niet onzeker te zijn of bang, om geen last te hebben van de comfortzone. Van onszelf weten we waarschijnlijk niet meer hoe onbevangen we waren toen we in de luiers rondkropen; toen we probeerden overal op te klauteren en verwoede pogingen deden om te gaan lopen. Het vallen en opstaan, de normaalste zaak van de wereld! Scherpe dingen aan de kant, traphekjes voor een veilig leerklimaat en ouders applaudisserend en coachend langs de zijlijn. Bovendien werd al die ontwikkeling ook nog eens vastgelegd op foto en video om trots onze eerste stapjes of woordjes aan opa’s en oma’s, familie en vrienden te showen.

Wat een enorme stimulans en waardering in onze jonge jaren! Stel je toch voor dat onze ouders ons niet de ruimte hadden gegeven, hadden gestimuleerd, beloond en geholpen? Ik kan me er weinig voorstelling van maken…! En hoe doen wij dat met onze kinderen? Hetzelfde toch? Hooguit leren zij wat sneller met de iPad op schoot. Waarbij we trouwens op voorhand al accepteren dat ze er sneller mee zullen zijn dan wij.

Hoe komt het toch dat ons perspectief, ten opzichte van ontwikkeling, verandert als we volwassen worden? De ‘onbevangenheid’ verdwijnt en ‘bevangenheid’ komt er voor in de plaats. Stimuleren maakt plaats voor controleren en ontwikkelen heeft vaak een negatieve bijsmaak. In een recente workshop met jong talent over ontwikkelen bleek niemand een talentontwikkelingsdoel te hebben! Alleen maar doelen gericht op ontwikkeling van iets waar ze niet goed in zijn, ingevuld door de manager, in het template van HR. Met twee keer per jaar een gesprek erover en … ontwikkelen maar. Bijzonder?

Waar wil ik naar toe? Wat betekent dit voor u, voor jou, voor inkoop?
(Jonge) Talenten aantrekken, ontwikkelen en behouden voor het inkoopvak is een noodzaak, een uitdaging en een strategisch agendapunt van iedere inkoopmanager. Talent en lef zijn ‘trending’ topic in inkoopland, nodig om de bijdrage aan het organisatie- of bedrijfsresultaat te vergroten. Ik heb er een hard hoofd in dat dit zonder het juiste klimaat en aanpak wérkelijk gaat lukken. Veel effort, weinig return. Hoe kan het effectiever?

De kunst van (talent) ontwikkelen is om het potentieel ruimte te geven, te vertrouwen, uit te dagen, aan te moedigen en te belonen. Zelfs ‘fouten’ moeten beloond worden, net als bij die dreumes die weer valt. Of het nu gaat om je eigen talent of om dat van je medewerker. Vertrouwen in en focus op dát talent en potentieel is de motor van duurzame ontwikkeling. De inkoopprofessionals en vooral de jonge generatie van wie veel creativiteit, ondernemerschap, innovatie en lef verwacht wordt, hebben dit nodig! Zet ze in op hun kwaliteiten, versterk samenwerking en maak gebruik van diversiteit. Je kunt ze niet alleen bestempelen als talent, je zult ook de omgeving voor hun groei geschikt moeten maken. Een paar traphekjes en veel faciliteren.

Hoe zit het dan met lef? Waarom hebben we lef nodig in het inkoopvak?
Recent las ik een mooie uitspraak van Gijs Jansen*: Zonder angst geen lef! Wat betekent dat?
Lef is nodig als er angst is, om die angst te overwinnen. Waarom is er in inkoop dan angst? Angst voor wat of wie? Terug naar onbevangenheid? Is het belangrijk om angst op te lossen? Nee! Kies niet voor de focus op angst, maar focus op potentieel.
Lef ontstaat en angst neemt af als de waarde van het potentieel en het vertrouwen daarin groot gemaakt wordt. Niet te lang over nadenken, maar vertrouwen en doen!

Ontwikkel inkoop door het ontwikkelen van de inkoopprofessional.

NB
*) Gijs Jansen is Psycholoog verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en inmiddels schrijver van meer dan 12 boeken over persoonlijke ontwikkeling en ACT)

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (3)

inkoperscafe gebruiker 2 juli 2015 11:26 uur

In het inkoopvak gaat het om pionieren. Om lef tonen! Om risico's nemen. Naar mate samenwerking binnen de lever keten belangrijker wordt voor de continuiteit van de onderneming, moeten inkopers meer de verbinding zoeken. Dit stuk sluit daar mooi op aan! Het ontwikkelen van inkoop talent in deze zin, moet prioriteit krijgen!

inkoperscafe gebruiker 25 juni 2015 14:30 uur

Mooi stuk. Net toevallig gesprek gehad met een vriendin over bang zijn om fouten te maken ... Wil je vooruit komen, dien je inderdaad lef te tonen. En ja soms ga je, plat gezegd op je bek, so what? opstaan en weer doorgaan

inkoperscafe gebruiker 22 juni 2015 22:34 uur

Geweldig om te lezen en naadloos sluitende op mn filosofische gedachtespinsel. In t meest recente boek van ebbink over de waardeketen van porter stond de inkoopfunctie als secundair gepositioneerd. Met een remark. De huidige ontwikkelingen zijn dusdanig dat men zich afvraagt of de inkoopfunctie geen primaire positionering behoorde te verkrijgen in dezelfde keten. De lezer mocht t zichzelf afwegen. Het antwoord wordt hierboven perfect weergegeven maar daar ligt een brug van zien en gezien worden tussen. Wat is de toegevoegde waarde van een inkoper hedendaags en moet je nog spreken van een inkoper. Is zijn takenpakket nog passend binnen de differentiatiestrategieën die menig bedrijf toe wenst te passen. Voor een inkoper is een laagstekosten strategie een warm bad maar niet de meest uitdagende of beter gezegd focus op morgen. Inkopers van nu moeten zich focussen op wat morgen van toegevoegde waarde is in de ogen van de afnemer. De brug van de aflevering en input. De inkoper van nu is de verkoper van morgen.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.