Magnifying glass Close

E-commerce is twintig jaar

Deze maand is het alweer twintig jaar geleden dat dat de eerste aankoop via internet werd gedaan. Een muziekliefhebber kocht op 11 augustus 1994 een cd van zanger Sting.

Inmiddels is e-commerce gerust een trend te noemen en schieten webshops als paddenstoelen uit de grond. Inkoop via internet is lang niet altijd vanzelfsprekend geweest. Het bedrijf Netmarket beweerde in 1994 de eerste beveiligde transactie gedaan te hebben via internet. Het album ‘Ten Summer’s Tales’ van Sting ging daarbij over de (virtuele) balie. De claim van Netmarket is overigens niet onbetwist, maar wordt algemeen wel gezien als de eerste online aankoop, schrijft ook AutomatiseringGids.

Mijlpalen
In de loop der jaren zijn er verschillende mijlpalen geweest die e-commerce een impuls hebben gegeven. In 1994 introduceerde Netscape de Secure Sockets Layer (SSL), waardoor transacties beveiligd konden plaatsvinden. Grote partijen als Amazon.com en eBay openden een jaar later hun ‘deuren’ voor klanten. Online betalen werd in 1998 mogelijk en vanaf dat moment werden veel betalingen gedaan via PayPal, dat in 2002 werd overgenomen door eBay. De introductie van mobiele devices, de iPhone in 2007 voorop, maakte het mogelijk om op elk moment en elke plek aankopen te doen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres