Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzame verlichting op Schiphol door circulair inkopen

Schiphol, Philips en Cofely hebben elkaar gevonden in hun ambitie naar verduurzaming. De partijen zijn een samenwerking aangegaan voor circulaire verlichting, wat in dit geval betekent dat Schiphol licht inhuurt van Philips. Philips blijft daarbij eigenaar van de armaturen (draagconstructie voor de lichtbron red.) en installaties en draagt samen met Cofely zorg voor de prestaties en levensduur van het systeem. Het gevolg van deze circulaire samenwerking betekent ‘een duurzaam model en minder ecologische last’, aldus Michel Schuurman van MVO Nederland.

Door deze samenwerking aan te gaan dragen de partijen bij aan een circulaire economie. In deze economie wordt verspilling van grondstoffen tegengegaan door de herbruikbaarheid van producten en materialen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. “Philips geeft aan graag de controle te willen behouden over het eigen product, en daarmee eigen grondstoffen, en een veel intiemere relatie nastreeft met de klant. Dus niet de lamp verkopen en klaar, maar partners blijven”, zo licht Schuurman toe. Schiphol Group betaalt voor het gebruik van de verlichting tijdens de contractduur. Aan het einde van het contract worden armaturen na een upgrade elders opnieuw ingezet, met een maximale vermindering van grondstofgebruik tot gevolg.

50% minder energie
Door het gebruik van herbruikbare materialen en energie-efficiënte LED-verlichting wordt, volgens Philips, 50% minder energie verbruikt. “Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens in de wereld te worden. Wij geloven in een circulaire economie en willen ook een actievere rol spelen bij het realiseren daarvan”, zegt Jos Nijhuis, CEO van Schiphol.

Controle over grondstoffen
“Philips geeft aan graag de controle te willen behouden over het eigen product, en daarmee eigen grondstoffen, en een veel intiemere relatie nastreeft met de klant. Dus niet lamp verkopen en klaar, maar partners blijven”, zo licht Schuurman toe. Schiphol Group betaalt voor het gebruik van de verlichting tijdens de contractduur. Aan het einde van het contract worden armaturen na een upgrade elders opnieuw ingezet, met een maximale vermindering van grondstofgebruik tot gevolg.

Circulaire inkoop
Het ministerie van Defensie wil zich ook in gaan zetten voor een circulaire economie. Momenteel verzamelt het ministerie uitrustingen van hun medewerkers om deze te recyclen. Een deel wordt echter verbrand, vanwege veiligheid en materiaalkeuze. “Zonde van de grondstoffen”, zegt luitenant-kolonel Rob van Arnhem. Hij werkt daarom aan een circulaire keten rondom de uitrustingen en nodigde de textielindustrie uit voor een samenwerking met het ministerie voor circulaire inkoop en verwerking.

Nettowaardecreatie 7,3 miljard
Circulaire economie kan veel opleveren voor bedrijven. Uit een TNO-rapport blijkt dat de potentiële nettowaardecreatie voor Nederland 7,3 miljard euro is. “Een waanzinnig bedrag, dat puur is uitgedrukt als equivalent van vermeden nieuwe grondstofinkoop”, zegt Schuurman. “En daar zit de gezonde marge, voor het jarenlang leveren van onderhoudsdiensten nog niet eens bij.”

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 4 juli 2015 00:16 uur

Wauw, wat een geweldige dgienn heb je gemaakt! En de aankopen zien er ook super uit. Ik vind het nieuwe jasje van je blog trouwens ook erg leuk.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres