Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzame palmolie niet altijd gewenste effect

Het inkopen van palmolie met een duurzaamheidscertificering heeft niet altijd het gewenste effect voor boeren. Vooral als het gaat om de financiële situatie en de veiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Indonesische Nia Kurniawati Hidayat. Hidayat ziet wel voordelen in de certificering als het gaat om milieu, meldt OneWorld.

Palmolie wordt ingekocht voor veel verschillende producten, zoals pindakaas, babymelkpoeder en zelfs biobrandstof. Toch is maar 14 procent van alle palmolie duurzaam gecertificeerd. Volgens Hidayats onderzoek zijn daarnaast de standaarden die het internationale duurzaamheidskeurmerk Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO) hanteert, gebaseerd op Westerse denkbeelden. De standaarden slaan daarom niet altijd aan in bijvoorbeeld Indonesië en dragen daardoor niet bij een betere werkomgeving voor boeren.

Beslaande veiligheidsbrillen
Zo moeten boeren op de gecertificeerde plantages veiligheidsbrillen dragen, maar in het tropische klimaat beslaan de brillen voortdurend. Dat zorgt voor slecht zicht en daardoor voor onveilige situaties voor de boeren. Een oplossing hiervoor zou, volgens Hidayat, zijn om de boeren eerder en beter te betrekken bij het creëren van de standaarden.

Uilen en cobra’s
Hidayat ziet ook voordelen in de certificering. De boeren op de gecertificeerde plantages, gebruiken minder pesticiden. In plaats daarvan worden er vaker uilen of cobra’s ingezet om muizen te vangen. Daardoor belanden er minder bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres