Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzaam inkopen levert direct geld op

Duurzaam inkopen staat in het algemeen niet bovenaan de agenda van bedrijven. Inkopers zijn geneigd alleen naar de inkoopprijs te kijken, en niet naar het inkoopproces. Terwijl juist daar de winst kan worden gehaald. Want duurzaam inkopen kan zowel een kostenbesparing als een efficiencyslag opleveren.[slide]

De grootste winst voor bedrijven zit in het analyseren van het inkoopproces. Neem de inkoop van kantoorartikelen. Hoeveel mensen houden zich hier binnen uw bedrijf mee bezig? Door mijn ervaring bij Viking weet ik dat het meestal meerdere medewerkers zijn, verspreid over diverse afdelingen. Dat betekent dus ook dat vaak dagelijks producten worden afgeleverd. Hierdoor houden veel meer medewerkers zich bezig met de inname van deze producten dan noodzakelijk is. Hetzelfde geldt voor eventuele retouren en interne handlingskosten. Het mag dus duidelijk zijn dat het clusteren van inkopen en bestellingen direct geld oplevert, aangezien medewerkers er dan minder tijd aan hoeven te spenderen. Door het centraliseren van de inkoop, werken organisaties ook aan een duurzamer beleid. De toeleveranciers hoeven niet voor ieder willekeurig kantoorartikel transport in te zetten. Zij kunnen alle bestellingen van één bedrijf met elkaar combineren en hoeven dus minder kilometers te rijden.

Analyseren nieuwe apparatuur
Ondernemingen kunnen beter ook kijken welke printers het bete passen bij hun eigen situatie. Printen medewerkers weinig? Dan is het beter om een inkjetprinter aan te schaffen en geen laserprinter. Een inkjetprinter verbruikt namelijk aanzienlijk minder energie. Voor grotere bedrijven levert een zogenaamd follow me-systeem ook direct voordeel op. Documenten worden pas geprint als een medewerkers een code intoetst of een pas scant. De praktijk wijst uit dat hierdoor veel minder onnodig geprinte pagina’s bij de printer blijven liggen. En ga ook eens na hoeveel energie een printer verbruikt. Moderne printers hebben allemaal het EnergyStar-label, dus is het zeker de moeite waard om ook de TEC-waarde te bekijken. Deze waarde geeft aan hoeveel de printer verbruikt als deze aan staat.

Bedrijven kunnen ook met software-instellingen kostenbesparingen realiseren. Bij moderne printers is bijvoorbeeld dubbelzijdig printen standaard ingesteld, hetgeen bij oudere printers niet van toepassing is. Dubbelzijdig printen levert per direct veel op, omdat hiermee minder pagina’s geprint worden. Bovendien dalen hierdoor de portokosten. Er is zelfs een lettertype ontwikkeld dat minder inkt verbruikt, namelijk Ecofont. Door het installeren hiervan gebruiken organisaties minder inkt.

Ken de inkoopketen
Door het ontbreken van kennis van de keten overheerst het kortetermijndenken te vaak bij bedrijven. Dat is uiteraard niet vreemd, want tijdens financieel lastige tijden wil iedereen besparen op de kosten. Hier leidt goedkoop dikwijls tot duurkoop. Denk bijvoorbeeld aan het aankopen van inktcartridges. In eerste instantie lijkt het goedkoper om een Chinees merk aan te schaffen. In de praktijk resulteert het vaak in cartridges die slechts een fractie van de pagina’s printen die met een cartridge van een A-merk mogelijk is. Om maar niet te spreken over het ontbreken van mogelijkheden tot recycling, iets wat bij betere merken wel goed geregeld is.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke besparingen door duurzaam in te kopen. Er is nog veel meer mogelijk. Ook hier geldt: meten is weten. Analyseer wat er gebeurt en onderneem dan actie. Gemakkelijker besparen kun je niet.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres