Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzaam inkoopbeleid overheid komt niet van de grond

Het plan om het duurzaam inkoopbeleid van de overheid drastisch te vernieuwen, lijkt nog steeds geen vorm te krijgen. Sigrid Verweij (VNO-NCW) stelt dat de inkopende overheid haar geld verkeerd besteedt.

Verweij, manager beleidsteam, regelgeving en marktwerking bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, schrijft dit in haar column voor NUzakelijk.nl. Volgens haar zou de overheid moeten inkopen op basis van levensduur in plaats van op de aanschafprijs.

Vernieuwd inkoopbeleid
Vorig jaar was het de bedoeling dat het duurzaam inkoopbeleid van de overheid drastisch zou worden vernieuwd. De overheid zou niet langer haar inkoopbudget van ruim 60 miljard euro baseren op gedetailleerde technische eisen. In 2011 brachten VNO-NCW, NEVI, MKB-Nederland, De Groene Zaak en MVO Nederland daarom het Advies Duurzaam Inkopen uit dat werd omarmd door het kabinet en de Tweede Kamer.

Oorzaken
Volgens Verweij concluderen alle partijen nu dat er sindsdien weinig van de grond is gekomen. “Overheden doen in de praktijk nog te weinig op het gebied van duurzaam inkopen.” Oorzaken daarvoor kunnen volgens Verweij zijn dat overheden er nog niet genoeg vanaf weten of denken dat het toch duurder is. De bedoeling was dat alle overheden in 2014 volledig duurzaam zouden inkopen. Op de manier waarop het nu verloopt wordt het streven dus niet gehaald.

Enorme kansen
Duurzaam inkopen biedt volgens Verweij enorme kansen. “Inkopen op basis van de prijs voor de gehele levensduur leidt tot kostenefficiëntie voor overheden en stimuleert innovatie bij ondernemers.” Het is volgens haar daarom de hoogste tijd voor staatssecretaris Atsma van Milieu om het inkoopbeleid van de overheid nu echt gestructureerd in te zetten voor verduurzaming.

Mogelijkheden
Verweij ziet wel een aantal mogelijkheden om het duurzaam inkoopbeleid van de grond te krijgen. “Als het Rijk duidelijk maakt welke duurzaamheidsdoelen als uitgangspunt gelden, kunnen andere overheden dat vertalen naar de eigen inkoopbehoefte en kunnen ondernemers daar investeringen op afstemmen.” Ook zou het naar haar mening helpen als er zo snel mogelijk één loket voor duurzaam inkopen zou komen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres