Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duidelijke inkooprichtlijnen leveren duurzame resultaten

Door de vele initiatieven, richtlijnen en regelgeving kunnen inkopers soms door de bomen het bos niet meer zien. Toch kunnen duidelijke kaders op het gebied van inkoop en supply chain management wezenlijke duurzame resultaten opleveren. Dat is de conclusie na het werkbezoek van staatsecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de NEVI. “Inkoop kan echt sturen en kansen bieden aan de markt.”

De staatssecretaris gaf aan dat onder meer het Klimaatverdrag en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties er voor zorgen dat inkopers met steeds meer uitdagingen te maken krijgen. Deze zouden ze het hoofd kunnen bieden door doelstellingen concreet te maken, regelmatig te rapporteren en resultaten te delen, zo laat de NEVI in een persbericht weten.

Volwassen
Tijdens het werkbezoek benadrukt NEVI kennismanager MVI Karin van Ijsselmuide steeds beter in staat zijn om met deze uitdagingen om te gaan. Volgens haar is inkoop in de afgelopen tien jaar op het gebied van duurzaamheid de kinderschoenen ontgroeid en een volwassen vakgebied geworden. Mede dankzij de internationale richtlijn ISO 20400 Sustainable Procurement weten inkopers wat ze moeten doen om duurzame resultaten te behalen.

Allianties
Van Ijsselmuide wijst ook naar de praatpaal ‘Start met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen – waar kun jij impact maken dat de samenhang tussen alle verschillende initiatieven goed duidelijk wordt. Volgens NEVI-hoogleraar Inkoopmanagement Bart Vos (Universiteit Tilburg) laten dit soort initiatieven inkopers “denken in mogelijkheden en kansen” waardoor ze weerbaarder worden. Uiteindelijk concluderen alle aanwezigen dat om goede resultaten te boeken het belangrijk is om in ketens en allianties te denken, de schotten tussen de budgetten weg te halen en niet te veel voor te schrijven.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres