Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Dual sourcing vermindert Brexit-kwetsbaarheid

“We hebben twee productgroepen, hefbruggen en dock producten. Die bederven niet. Als we dus drie weken moeten wachten op een onderdeel dat vast zit bij de douane, is dat vervelend, maar kunnen we het daarna nog steeds gewoon gebruiken. Toch hoef je maar een paar onderdelen mis te lopen, om je hele fabriek tot stilstand te krijgen. We bereiden ons daarom voor op een harde Brexit, onder meer door kritische onderdelen te dual-sourcen.” Zo vertelt Ulbe Bijlsma, CEO van Stertil Group, internationaal marktleider in ‘heavy duty’ voertuighefsystemen.

“Hope for the best, prepare for the worst.” Op die manier moeten bedrijven volgens Bijlsma de Brexit-voorbereidingen ingaan. “Na het referendum begonnen we met een scenarioplanning, maar besloten al snel om ons puur op een harde Brexit te focussen. Daar zijn we nu heel blij mee, want de kans daarop neemt steeds meer toe. Gelukkig bleken we relatief weinig kritische onderdelen direct uit het Verenigd Koninkrijk (VK) te halen. Wanneer dat wel het geval was, hebben we gebruik gemaakt van dual sourcing om risico’s in te dekken. Zo zijn we minder afhankelijk van één leverancier en minder kwetsbaar als er iets misgaat. Op dezelfde manier hebben we ook onderzocht in hoeverre onze tweederangs leveranciers in bijvoorbeeld Duitsland of Nederland afhankelijk zijn van het VK, en in hoeverre dat gevolgen heeft op voor ons kritische onderdelen. Ook hier hebben we, waar nodig, dual sourcing, toegepast.”

Invoerbeperkingen
Stertil heeft in het VK een eigen vestiging met 70 medewerkers, daarnaast is het land verantwoordelijk voor 20% van de omzet van het bedrijf. Brexit vergt dan ook serieuze voorbereidingen stelt Bijlsma. Toch benadrukt hij dat Stertil er beter voor staat dan andere ondernemingen met een voetafdruk in het VK. ”We hebben geen lokale concurrenten. Dat is fijn, want als er invoerbeperkingen of toeslagen komen, kan het zijn dat je als bedrijf op het Europese vasteland veel duurder wordt dan de lokaal producerende concurrentie. Daarnaast hebben wij ervaring met wereldwijde import en export. Wanneer het VK uit de EU stapt en een derde land wordt, vergt dat wel meer werk, maar we kennen het trucje inmiddels wel. Bedrijven die nog nooit buiten de EU gehandeld hebben, moeten echter beseffen dat dit significant anders verloopt dan handel binnen de EU.”

AEO
Toch heeft Stertil een zogeheten Authorized Economic Operator (AEO) certificaat aangevraagd. Dit certificaat biedt internationaal actieve bedrijven voordelen in het internationale handelsverkeer. Zo krijgen AEO-bedrijven te maken met minder strenge grenscontroles, waardoor douaneoponthoud afneemt. Bijlsma geeft aan dat hoewel Stertil al langer buiten de EU handelt, Brexit pas aanleiding gaf voor het opvragen van een AEO-certificaat “om zo met minder douaneformaliteiten te maken te hebben. Je moet een behoorlijk proces doorlopen om het certificaat te verkrijgen. Er wordt bijvoorbeeld een audit van het bedrijf gedaan.”

Kostenstijging
Tot slot heeft Stertil nog enkele minder ingrijpende Brexit-voorbereidingen getroffen. “In offertes hebben we opgenomen dat we importtarieven, en de kostenstijgingen die daarmee gepaard gaan, door kunnen verhalen aan de klant. Dat zelfde geldt voor kosten die veroorzaakt worden door langere levertijden. Daarnaast hebben we de voorraden verhoogd in zowel het VK als in Nederland. Dat kostte wat extra magazijnruimte, maar dat hebben we wel vrij kunnen maken. Bovendien denken we dat deze extra bevoorrading slechts tijdelijk nodig zal zijn. Daarnaast hebben we veel Brexit-specifieke bijeenkomsten gevolgd, en veel gebruik gemaakt van de Brexit Impact Scan van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Dat vond ik een heel nuttig en handig instrument. We zijn goed voorbereid om de Brexit doorheen te komen. Het echte risico zie ik pas op de langere termijn, als de Britse economie in een neerwaartse lijn belandt. Dat kan leiden tot minder investeringen, waardoor we met vraaguitval in het VK te maken krijgen.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres