Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Driekwart semi-publieke instellingen koopt fossiele energie

Veel consumenten zijn al overgestapt op duurzame energie, maar driekwart van de ziekenhuizen, musea en universiteiten koopt nog steeds fossiele energie in. Slechts een kwart van deze (semi-) publieke instellingen is in de afgelopen jaren begonnen met het inkopen van schone stroom, vooral afkomstig van wind en zon. Dat meldt Greenpeace.

Greenpeace heeft aan de grootse Nederlandse musea, ziekenhuizen en universiteiten gevraagd waar zij vanaf 2018 hun stroom inkopen. De resultaten van het onderzoek werden gekoppeld aan een kleurscore. Een instelling kon een groen scoren als de stroomleverancier voorloopt en het een goede Garantie van Oorsprong (GVO) heeft. Bij lichtgroen loopt de stroomleverancier nog steeds voor, maar zijn de GVO’s slecht of onbekend. Een gele score houdt in dat de stroomleverancier volgt of vervuilt, maar dat de GVO’s wel goed zijn. Oranje betekent dat de stroomleverancier ook een volger of vervuiler is, maar dat de GVO’s slecht zijn. Scoorde een instelling rood, dan is de stroomleverancier een volger of vervuiler en zijn de GVOs onbekend.

Ziekenhuizen
Een opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is dat vooral de ziekenhuizen nog vervuilde kolen inkopen. Greenpeace vroeg aan vijftien ziekenhuizen waar ze hun energie inkochten. Zes daarvan weigerde antwoord te geven en alleen Haga Ziekenhuis Den Haag kreeg ‘groen’. De academische ziekenhuizen in Amsterdam (AMC) en Groningen (UMCG) scoorden het allerlaagst en kregen allebei ‘rood’.

Musea
De musea scoren over het algemeen wel goed. Ook hierbij benaderde Greenpeace vijftien musea, waarvan er vijf weigerde mee te werken. Bij de musea scoorde er geen enkele ‘rood’. De helft van de musea scoorde groen of lichtgroen. Hiertoe behoren onder andere het Van Gogh Museum, Nemo, Spoorwegmuseum en Scheepvaartmuseum.

Universiteiten
Greenpeace benaderde tijdens dit onderzoek achttien universiteiten, waarvan er maar twee weigerden. De meeste universiteiten kregen ‘geel’ als beoordeling, waaronder de Erasmus Universiteit, Universiteit van Amsterdam en TU Eindhoven. De inkoop van TU Delft, Universiteit Utrecht en Nyenrode Business Universiteit is wel in orde en zij scoorden daarom ‘groen’.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres