Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Drie tips voor prijsverhogingen van leveranciers

Volgens consultancybureau McKinsey opereren inkopers in ‘een van de moeilijkste prijsverhogende omgevingen in decennia’. Zo was de inflatie in Nederland in december volgens voorlopige cijfers 6,4 procent. McKinsey heeft nu een handleiding gemaakt om kopers te helpen onderhandelen met leveranciers die hun prijzen willen verhogen.

1. Analyseer de prijsstijging

McKinsey noemt als eerste stap om te reageren op een stijging van de leveranciersprijs het analyseren van die stijging. Deel daarvan is het identificeren van de kostenposten met het hoogste veranderingsniveau en het schatten van het percentage van de totale kosten van deze kostenposten. Hierbij is een startpunt nodig om de kostenstijging te berekenen. Ook moet inkoop een acceptabel prijsstijgingsbereik berekenen.

2. Prioriteit geven aan categorieën

Vervolgens moet inkoop de prioriteit van inkoopcategorieën bepalen op basis van de mate waarin het bedrijf per categorie is blootgesteld aan inflatie. Dit is inclusief inzicht in de inflatie en de voorwaarden van inkoopcontracten. Een directe maatregel om de inflatie te verminderen, kan het maximaliseren van de uitgaven zijn vanuit bestaande contracten die geen prijsindexatie vanwege inflatie kennen.

3. Zoek win-win-onderhandelingen

Zijn prijsstijgingen onvermijdelijk, dan is het verstandig om win-winsituaties te zoeken bij het onderhandelen. Een voorbeeld daarvan is het vragen aan leveranciers om te helpen bij het financieren van promoties om prijsstijgingen voor klanten gedeeltelijk te compenseren. Slagen dergelijke voorstellen niet, dan kan inkoop overwegen om nieuwe leveranciers te zoeken.

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.