Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Drie tips om de regie over het inkoopproces terug te krijgen

Inkoopmanagers hebben steeds minder overzicht over de inkoopuitgaven. Mede doordat er meer online wordt gekocht, ontbreekt het aan een gestructureerd inkoopproces. Branchemedium Managersonline.nl geeft daarom drie tips om de regio over het inkoopproces terug te krijgen.

Naast het feit dat managers weinig controle hebben over het inkoopproces, hebben zij vaak ook geen inzicht in inkoopcontracten en weten ze niet altijd wat de gevolgen van alle bestellingen zijn voor het beschikbare budget. Dit maakt het realiseren van schaalvoordelen onmogelijk. Hetzelfde geldt voor het tijdig opzeggen van de contracten van producten of diensten. Djimmy Zeijpveld, solution marketeer bij Exact, geeft daarom de volgende drie tips om ‘inkoopwildgroei’ te voorkomen.

1. Maak de bedrijfsuitgaven inzichtelijk
Inkoopmanagers doen er goed aan alle uitgaven in kaart te brengen. Met het inzicht dat ze hierdoor krijgen, kunnen ze in gesprek gaan met leveranciers over de voorwaarden. Vervolgens kunnen ze voorkeursleveranciers bepalen en de kosten beperken. Dit moet leiden tot een inkoopproces waarbij medewerkers uit veel minder leveranciers hoeven te kiezen en ook niet meer geld hoeven voor te schieten.

2. Zorg voor draagvlak
Het is belangrijk dat een inkoopverantwoordelijke stakeholders op ieder niveau in de organisatie bij de vernieuwing van het inkoopproces betrekt en zo voor draagvlak zorgt. Daarbij doet hij of zij er verstandig aan om de eenvoud van het nieuwe proces te benadrukken en te onderstrepen dat medewerkers eerder kunnen beschikken over bestellingen.

3. Kies de goede software
Het nieuwe systeem moet ook echt gemakkelijker in gebruik zijn, zodat medewerkers gemotiveerd blijven om het te gebruiken. Hiervoor moeten ze inkooporders gemakkelijk kunnen genereren, waarbij aanvragen snel worden verwerkt en goedgekeurd. Het inkoopsysteem moet daarbij direct zijn geïntegreerd in het financiële systeem en medewerkers moeten het kunnen gebruiken met een browser. Daarnaast is het belangrijk dat inkoopmanagers inkoopaanvragen op hun mobiel kunnen ontvangen, waarna ze die snel kunnen goedkeuren.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres