Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Drie stappen naar een betere IT-inkoop

De Covid-19-pandemie dwong IT-inkopers om hun focus te veranderen. Veel van de meer avontuurlijke digitale transformatieprojecten werden opgeschort vanwege het operationeel moeten houden van bedrijven en het verkrijgen van de technologie om thuiswerken mogelijk te maken. Nu richten inkoopteams hun aandacht weer op die projecten en onderzoeken ze hoe ze digitale kanalen kunnen gebruiken voor een effectievere inkoop. Zo schrijft Ian Nethercot op de site van het Britse Supply Management. Hij is supply chain director bij Probrand.

Nethercot noemt drie manieren waarop digitale oplossingen kunnen worden geïmplementeerd om handmatige processen te verminderen, de efficiëntie te verhogen en de transparantie te vergroten.

1. Digitale catalogi besparen tijd en gedoe
Statische catalogi zijn een van de grootste oorzaken van inefficiëntie, omdat ze kopers dwingen handmatige inkoopmethoden te omarmen. Inkopers kunnen ze wel gebruiken om door een groot aantal producten te bladeren, maar moeten nog steeds de telefoon pakken of een e-mail sturen om de prijs en beschikbaarheid vast te stellen. Dat is vooral lastig voor de IT-markt, die voortdurend in beweging is en elke dag maar liefst 30.000 prijsveranderingen kan meemaken. Digitale marktplaatsen en e-commerceplatforms helpen voorkomen dat kopers achterhaalde informatie voorgeschoteld krijgen. Deze ‘live’ catalogi bieden realtime informatie over voorraad en prijs en stellen kopers in staat om ter plekke iets te kopen. Digitale catalogi maken het ook mogelijk voor afdelingshoofden om aan te passen tot welke producten de rest van het team toegang heeft. Ook kunnen ze verschillende autorisatieniveaus instellen voor grotere, complexere aankopen.

2. Breng orde in ongestructureerde data
Ook het vermogen van inkopers om data te analyseren, wordt enorm vergroot door digitalisering. Papieren systemen of ongestructureerde Excel-sheets voor de registratie van aankopen zijn vatbaar voor menselijke fouten en kunnen er ook toe leiden dat de fijnere details over het hoofd worden gezien. Naast het niet goed kunnen analyseren met deze systemen, missen organisaties ook de traceerbaarheid van de prijs en hebben ze geen manier om de kosten van jaar tot jaar te vergelijken. Digitale inkoopoplossingen, waaronder software-as-a-service-modellen (SaaS), helpen om toegang te bieden tot voorheen niet-beschikbare gegevens of om orde te scheppen in ongestructureerde datasets. Daarmee kunnen teams eerdere uitgaven nauwkeuriger analyseren en toekomstige kosten voorspellen.

3. Implementeer benchmarkingtools om de beste prijs te bereiken
Het identificeren van de beste prijs voor IT-producten is een bekend en berucht probleem, gezien de korte levenscyclus van producten en de constante fluctuatie van handelskosten. Dit is nog lastiger geworden door de extreme vraag van de afgelopen twee jaar, waarbij sommige leveranciers profiteren van de paniek van de coronapandemie om de prijzen op te drijven. Inkoopmanagers hebben niet eindeloos de tijd om met meerdere leveranciers te praten om de beste prijs te vinden. Ze hebben meer transparantie van leveranciers nodig. Hiervoor kunnen IT-inkopers kijken naar benchmarkingtools die hen toegang geven tot up-to-date en gevalideerde informatie op handelsniveau en die de exacte marges identificeren die leveranciers in rekening brengen. Dat versnelt niet alleen het IT-inkoopproces, maar stelt onderhandelaars ook in staat om de marges terug te brengen tot 3% of minder.

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.