Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Drie gangen inkoopwijsheden

Afgelopen donderdag 3 maart verzamelden meer dan 55 deelnemers zich bij het sfeervolle restaurant De Markies in Woerden. De aanwezigen varieerden van softwareleverancier tot inkoper, maar hadden één ding gemeen: hun interesse in digitalisering van inkoopprocessen. Het Procurement Network Diner, georganiseerd door inkoopsoftwarebedrijf SynerTrade, beloofde een gedenkwaardige avond te worden.

Het driegangen diner werd opgeluisterd met drie presentaties die vervolgens aanleiding gaven voor discussie aan tafel. Na elke tafeldiscussie kwam er een plenair gesprek op gang waarbij de vakgenoten volop ervaringen met elkaar uitwisselden.

Voorgerecht: risico’s van digitalisering
Willem van Oppen, voorheen CPO van onder andere KPN en nu van Eneco, wees de aanwezigen tijdens het voorgerecht op de risico’s van de ongebreidelde digitalisering. “Wanneer je heel snel digitaliseert, maar niet in de pas loopt met andere afdelingen, dan wordt dit geen succes. Vooral voor Business to Consumer Service organisaties is dit een grote uitdaging”, vertelt Van Oppen. Veel van deze organisaties worstelen met de kwaliteit van hun dienstverlening. Als dit niet op orde is, maakt digitalisering het probleem alleen nog maar erger, stelt de CPO. Veel afdelingen zorgen alleen voor hun eigen taak, maar stemmen dit niet af op de rest van de organisatie. Van Oppen pleit voor meer transparantie in organisaties. “Het moet voor iedereen duidelijk zijn in welke mate je afhankelijk van elkaar bent. Dit zorgt voor een gemobiliseerd team dat begrijpt dat je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor dat ene bewuste doel van het bedrijf. Deze ‘common purpose’ leidt tot vertrouwen, een betere samenwerking, effectievere processen en minder kosten”, concludeert Van Oppen.

Hoofdgerecht: duurzaamheid leidt tot kostenverlagingen
Voor het hoofdgerecht schotelde Mieke Pieters, Sustainable Procurement Expert van The Global Picture, de gasten een presentatie over duurzaam inkopen voor. “Wie is er al bezig met duurzaam inkopen?”, is de eerste vraag aan het publiek. Hierop gaan er slechts een aantal vingers de lucht in. “Ondersteunt uw topmanagement duurzame inkoop in de organisatie?”, vervolgt Pieters, waarop de meeste vingers omlaag gaan. Dit is volgens Pieters opvallend, omdat er wel een focus is op kostenverlagingen in de meeste organisaties. Duurzaamheid kan hier ook aan bijdragen, stelt zij. “Energiebesparingen, minder verpakkingen, minder materialen en efficiëntere logistiek leiden tot zowel duurzaamheid, als kostenverlagingen.” Daarnaast is duurzaamheid volgens Pieters ook steeds belangrijker voor de klant. “Door je als inkoper te richten op duurzaamheid, realiseer je kostenbesparingen én toegevoegde waarde voor de klant. Dit zet de inkoopfunctie weer strategisch op de kaart.”

Nagerecht: deel best practices
De succesvolle avond werd afgesloten door een inspirerende presentatie van Eberhard Aust, oprichter en CEO van SynerTrade. De CEO illustreert onder andere het effect van cloud oplossingen. Een cloud oplossing zorgt volgens hem voor minder risico’s in de supply chain, betere inkoopcondities, kostenbesparing en meer flexibiliteit in capaciteit. Op deze manier ontstaat er een professionelere inkooporganisatie. Daarnaast biedt inkoopsoftware vanuit de cloud ook de mogelijkheid veel meer kennis te delen in de organisatie. Door ervoor te zorgen dat best practices gedeeld worden in een grote organisatie, wordt het bedrijf efficiënter. Delen, ook tussen inkoopafdelingen van verschillende organisaties is van groot belang, concludeert Aust.

SynerTrade is een gold partner van InkopersCafe.nl

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres