Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Drie belangrijke lessen voor toeleveringsketens van Davos 2021

Het Britse Supply Management heeft de drie belangrijkste discussies rond toeleveringsketens op een rij gezet die plaatsvonden tijdens de virtuele jaarvergadering van het World Economic Forum (WEF) in Davos, Zwitserland. Het gaat om kwetsbaarheid van de toeleveringsketen zelf, gezamenlijke inspanningen voor de voedselvoorziening en de rol van technologie en start-ups.

1. De kwetsbaarheid van de toeleveringsketen aanpakken
Het mondiale landschap is kwetsbaar geworden en industrieën hebben zich daarop aangepast. Frans van Houten, CEO van Philips, riep op tot meer paraatheid, gegevenstransparantie en gecoördineerde inspanningen van de publieke en private sector voor toekomstige pandemieën. “Om capaciteit op te bouwen heb je supply chains nodig die werken. Wanneer een crisis toeslaat, moeten bedrijven niet een ‘ik eerst’-houding aannemen, maar moeten ze samenwerken om de respons te vergroten”, aldus van Houten. Kathey Wengel, executive VP en chief global supply chain officer bij Johnson and Johnson, ziet nieuwe kansen ​door de behoefte aan meer innovatieve, directe aanvoerkanalen en een grotere traceerbaarheid en veerkracht. Als voorbeeld noemde ze de levering met drones van hiv-medische benodigdheden aan Oeganda.

2. Gezamenlijke inspanningen voor voedselvoorziening
Landen in de ontwikkelde landen hebben moeite om in hun eigen voorzieningsbehoeften te voorzien. Daarmee zijn de voedselvoorzieningsketens naar ontwikkelingslanden nog kwetsbaarder geworden. David Beasley, uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (VN), ziet een oplossing in een nauwere samenwerking van de VN met particuliere bedrijven en boerengemeenschappen. Het gaat dan het delen van best practices en het gebruik van nieuwe technologieën zoals verticale landbouw en blockchain om het ontwerp van het voedselketen te verbeteren voor de tien procent van de wereldbevolking in extreme armoede. De Nederlandse premier Mark Rutte noemde het Food Innovation Hubs-initiatief van het WEF in Azië, Europa, Afrika en Zuid-Amerika als een belangrijke kans voor wereldwijde collectieve actie. Dit verbindt landbouwbedrijven met regionale belanghebbenden om innovaties op te schalen die uitdagingen op het gebied van voedselsystemen kunnen aanpakken.

3. Technologie en start-ups richten zich op de behoeften van de toeleveringsketen
De pandemie heeft opkomende technologie versneld omdat bedrijven gedwongen werden te innoveren om beter te kunnen reageren. Vanuit het WEF verbindt het digitale crowdsourcingplatform UpLink start-ups met elkaar die uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld toeleveringsketens oplossen. Een voorbeeld is onder meer Cubex Global, dat een marktplaats biedt voor ongebruikte zeecontainers op bestaande vrachtroutes om de efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. Daarnaast is er bijvoorbeeld OriginTrail, een blockchain-bedrijf dat streeft naar betere certificering van medische apparatuur om inkoopprofessionals te helpen vanwege problemen met het verifiëren van leveringen van persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de coronacrisis.

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.
close-link