Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Partner van Inkoperscafé:

Woningcorporaties besteden steeds vaker ICT-voorzieningen uit

Kleine woningcorporaties zijn bij gebrek aan personeel en expertise steeds vaker gedwongen om ICT-voorzieningen uit te besteden. Hun ict-kosten zijn hierdoor in de afgelopen paar jaar gestegen. Toch zijn de totale ict-kosten in de sector in 2017 gelijk gebleven. Zo blijkt uit onderzoek van ict-adviesbureau M&I/Partners. (meer…)

Partner van Inkoperscafé:

Zorginstellingen besteden IT steeds vaker uit

Zorginstellingen doen steeds vaker aan outsourcing op het gebied van IT. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Quint Wellington Redwood (Quint). Ruim 60 procent zegt meer activiteiten te zullen gaan uitbesteden. (meer…)

Partner van Inkoperscafé:

DNB wil IT-beheer uitbesteden

De Nederlandse Bank (DNB) zoekt naar mogelijkheden om delen van zijn databeheer uit te besteden. In eerste instantie kijkt de bank naar de uitbesteding van bijvoorbeeld beheer van werkplekken, netwerkbeheer en datacentrum. (meer…)

Partner van Inkoperscafé:

Bpost besteedt IT-afdeling uit

Er heerst al een lange tijd onrust over de toekomst van de IT-afdeling binnen Bpost. De aanleiding zouden, volgens De Tijd, de plannen van de Bpost-directie zijn om de afdeling van het Belgische post- en pakjesbedrijf grotendeels uit te besteden aan een externe partner. (meer…)

Partner van Inkoperscafé:

Ahold Delhaize wil lagere prijzen bedingen bij leveranciers

Ahold Delhaize zal de komende weken zijn grootste leveranciers bij elkaar roepen voor overleg. Volgens zakenkrant De Tijd gaat dit overleg over het prijsverschil tussen België en Nederland. (meer…)

Partner van Inkoperscafé:

Besparingen en innovatie door uitbesteden van ICT

Ziekenhuizen besteden veel geld aan het onderhoud van verouderde ICT-systemen. “Door slim uitbesteden ontstaat meer ruimte voor bijvoorbeeld innovatie”, vertelt Paul van Roozendaal, algemeen directeur bij ICT-dienstverlener Vancis, aan Zorgvisie. (meer…)

Partner van Inkoperscafé:

Data zorgt voor meer transparantie supply chain

Er werken gemiddeld 20 tot 30 miljoen arbeiders onder dwang in productieketens. Van de conflictmineralen in Congo, Visserij in Thailand tot migranten in de VS en Noord Amerika. Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om transparant te zijn over hun supply chain. Ze moeten aan kunnen tonen dat de arbeidsomstandigheden en lonen van hun leveranciers eerlijk zijn.

Ariba en Made In A Free World zijn een samenwerking aangegaan om de strijd tegen slavernij op te pakken. Ariba heeft wereldwijd het grootste netwerk aan leveranciers en kan bedrijven helpen met het detecteren van slavernij in hun keten. “Slavernij en kinderarbeid komt nog steeds veel voor in de wereld. Dit hoeft helemaal niet”, zegt Justin Dilion, CEO van Made in a Free World. “We leven in een digitale en datagedreven economie. We hebben de instrumenten en informatie om slavernij op te sporen en te beëindigen.

Verantwoordelijkheid
“Deze bedrijven hebben de kracht om de grootste mensenrechtenschending van onze tijd tegen te gaan”, stelt Chris Haydon, Senior Vice President of Product Management Ariba. Door het combineren van het netwerk van Ariba met de database van Made In a Free World, kunnen bedrijven inzichten en transparantie verkrijgen. “Bedrijven kunnen weloverwogen keuzes maken in hun supply chain op basis van betrouwbare data. Dit is niet alleen een grote kans, het is een verantwoordelijkheid”, aldus Haydon. “Bedrijven worden verantwoordelijk geacht voor de gehele keten”, voegt Dillion toe. “En hiervoor is een compleet nieuw niveau van informatie en transparantie vereist.”

Zelfcertificering conflictmineralen
Eerder werd al bekend dat het Europees Parlement zelfcertificering in wil voeren voor de toeleveringsketen van tin, tantaal, wolfraam en goud. Met deze zelfcertificering moeten importeurs aangeven of de gronstoffen op een verantwoorde wijze gewonnen zijn. “In 2010 stapten de Verenigde Staten al over op verplichte certificering”, vertelt SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur. “Daarop besloten computerfabrikanten als Intel en Apple massaal over te stappen op conflictvrije leveranciers. Zij wilden niet geassocieerd worden met oorlog en geweld.”

Partner van Inkoperscafé:

Outsourcing naar lagelonenlanden geen gouden zet

Productie en bevoorrading verplaatsen naar opkomende economieën is niet langer de beste oplossing voor wereldwijd opererende bedrijven[slide], dat concluderen de onderzoekers van het Global Supply Chain Institute van de Universiteit van Tennessee. Verwacht wordt dat wereldwijde supply chains uiteen zullen vallen in een aantal ‘supply and demand’ kwesties. Dit houdt in dat regionale inkoop en productie de vestigingen in de betreffende regio zullen voorzien van een groot deel van de benodigdheden.

Outsourcing van productie naar onder meer Zuidoost-Azië is veelal gedreven door kostenreductie op de korte termijn, maar de ‘total cost of ownership’ vallen vaak veel hoger uit dan gepland. Iets waar, volgens de onderzoekers, onvoldoende rekening mee wordt gehouden door bedrijven. Globalisering vergroot de kosten, complexiteit en het risico, en het besturen van deze aspecten kan een grote uitdaging zijn.

Zoek dichter bij huis
De Universiteit van Tennessee zegt in haar onderzoek dat organisaties in het ene land nog te veel afhankelijk zijn van het hoofdkantoor in het andere land. Zij krijgen hierbij te maken met verschillende regels om het materiaal te leveren of de producten in de markt te zetten. Bedrijven die aandacht besteden aan de bijkomende kosten van wereldwijde supply chains, focussen meer op outsourcing naar nabij gelegen landen, of halen zelfs werk terug naar het eigen land.

 

Partner van Inkoperscafé:

Nog steeds slechte arbeidsomstandigheden Bangladesh

Veel kleding in Bangladesh wordt nog altijd onder slechte arbeidsomstandigheden gefabriceerd, ondanks enkele initiatieven om dit te veranderen.[slide] Dat stellen actiegroep Schone Kleren Campagne en vakbond FNV naar aanleiding van het tv-programma ‘De slag om de klerenwereld’.

In het programma gaven fabriekseigenaren aan dat inkopers weigeren mee te betalen aan de verbetering van fabrieken, terwijl ze daar volgens hun eigen veiligheidsakkoord wel toe verplicht zijn. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts vindt nu dat de uitvoering van dat akkoord beter moet. “De race naar de laagste prijs per T-shirt wordt nog steeds nagejaagd. Bij de totstandkoming van het kledingconvenant moeten we nog meer druk uitoefenen op bedrijven.”

Meedogenloos
Actiegroep Schone Kleren Campagne zegt tegenover het ANP: “Het programma laat nog eens zien dat kledingmerken meedogenloos op zoek zijn naar de laagste prijs. Productie van kleding wordt vaak uitbesteed aan onduidelijke werkplaatsen waar de controle minimaal is. Hierbij wordt de rekening neergelegd bij de kledingarbeiders.”

Partner van Inkoperscafé:

Cacao vaker verwerkt in land van herkomst

Cacaobonen worden steeds vaker in het land van herkomst verwerkt tot cacaomassa, -poeder en -boter. [slide]Ivoorkust verwerkte volgens de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) afgelopen jaar 520.000 ton cacaobonen. Dat is tien procent meer dan in 2012 en slechts 10.000 ton minder dan Nederland.

Ivoorkust is de grootste producent van cacaobonen en wil de helft van de oogst verwerken binnen eigen land. In verwerkte vorm levert de cacao meer op dan de bonen. Ook zouden de lagere logistieke kosten een voordeel zijn.

Ghana en Indonesië
Inmiddels wordt bijna de helft van de wereldwijde cacao verwerkt in hetzelfde land waar de cacaobonen worden geteeld. Behalve in Ivoorkust neemt de verwerking ook toe in Ghana en Indonesië.

Mars
De verwerking van cacao in de landen waar de bonen worden verbouwd wordt vaak gedaan door dezelfde ondernemingen die de bonen verhandelen dan wel verwerken zoals Cargill, Mars, Olam en Barry Callebaut.

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres