Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

Het glazen plafond van inkoop doorbreken gaat niet alleen over genderdiversiteit

De meeste inkoopafdelingen worden alom erkend voor hun bijdrage aan zakelijk succes. Desondanks vormen vrouwelijke inkoopleiders nog steeds een minderheid in de directiekamer. Gemiddeld wordt 80% van deze rollen in topbedrijven nog steeds ingenomen door mannelijke leider. Het verwijderen van gendervooroordelen is niet alleen een HR-initiatief; het moet onderdeel worden van de organisatiecultuur, zo meldt Supply Chain Dive.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Ondernemersvertrouwen daalt, maar is nog steeds positief

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen lag aan het begin van het vierde kwartaal van 2019 lager dan in het kwartaal daarvoor. Toch is de stemming van de ondernemers nog steeds bovengemiddeld positief. Het ondernemersvertrouwen bedroeg 6,6 in het vierde kwartaal. Dat was in het derde kwartaal nog 10,6. Deze daling komt in de meeste bedrijfstakken terug. Zo berichten het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

‘Energieleveranciers lopen er de kantjes vanaf’

Het aanbod van groene stroom in Nederland is het afgelopen jaar amper groener geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Stroomranking’ van organisaties Natuur & Milieu, WISE, de Consumentenbond en Greenpeace. Vooral de zakelijke markt blijft hierin achter.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Een derde van selectie leveranciers vindt 'incorrect' plaats

Bedrijven begrijpen vaak hun eigen beleid niet om leveranciers te controleren op omkoping en corruptie. Daarbij passen ze dergelijke beleidsregels inconsistent toe. Zo blijkt uit een onderzoek van Dow Jones Risk & Compliance naar de externe risicobeheerpraktijken van Britse bedrijven waarover het Britse Supply Management bericht.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Eindrapport 'Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen' voorgelegd

Het eindrapport van het ‘Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen’ is door minister Bruins aan de Tweede Kamer voorgelegd. In 2017 was het Platform ingesteld, om zo de inkoopkracht (bestaande uit inkoop, gepast gebruik en verantwoorde inzet) van ziekenhuizen en zorgverzekeraars ten aanzien van dure geneesmiddelen te versterken. Het eindrapport biedt belangrijke input bij de uitvoering van zeven nieuwe actielijnen, zo meldt Zorgkrant.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Professionele norm stuurt gedrag inkoper

Financiële prikkels bepalen het gedrag van inkopers minder dan professionele normen. Deze conclusie trekt Max Boodie in zijn proefschrift, waarmee hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Boodie onderzocht in zijn onderzoek zogeheten ‘knowledge-doing gaps’. Hij wilde weten waarom inkopers die bekend zijn met de inkooptheorie er vaak toch niet naar handelen; waarom doen ze niet wat als ideaal wordt beschreven in vaktijdschriften en inkoopboeken? En hoe kunnen financiële en niet-financiële prikkels (‘incentives’) gebruikt worden om het gedrag van inkopers te sturen? (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Online reviews steeds belangrijker voor inkopers

Het is al langer bekend dat online reviews de aankopen van b2c-consumenten substantieel beïnvloeden. Tegenwoordig spelen dit soort informatiebronnen echter ook een steeds grotere rol bij de inkoopprocessen van b2b-inkoopprofessionals. Dat blijkt uit een deze maand gepubliceerde studie in de Journal of the Academy of Marketing Science. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Betaalgedrag bedrijven verslechterd

Grote bedrijven hebben met hun mkb-leveranciers betaaltermijnen van gemiddeld 35 dagen afgesproken. Desondanks komt de betaling gemiddeld pas na 43 dagen binnen. Dat betekent dat leveranciers ten opzichte van een jaar geleden, twee dagen langer moeten wachten op hun geld. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Meerderheid inkopers hanteert geen jaarplanning

55% van de inkopers maakt geen gebruik van een jaarplanning, terwijl 24% zelfs geen inkoopbudget bepaalt. En 28% van de inkopers bestelt slechts enkele maanden vooruit. Deze cijfers blijken uit een enquête van Manutan onder 728 inkopers/bestellers, werkzaam in de industrie, logistiek, bouw en dienstverlening. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Inkopers geven steeds vaker voorkeur aan geautomatiseerd bestelsysteem

Onderzoek van Manutan toont aan dat 23% van de inkopers dit jaar automatisch bestellingen deed via een geautomatiseerd bestelsysteem. Dat aandeel bedroeg drie jaar geleden nog 14%, en de verwachting is dat het in 2021 zal stijgen naar 48%. (meer…)

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres