Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

Eindrapport 'Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen' voorgelegd

Het eindrapport van het ‘Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen’ is door minister Bruins aan de Tweede Kamer voorgelegd. In 2017 was het Platform ingesteld, om zo de inkoopkracht (bestaande uit inkoop, gepast gebruik en verantwoorde inzet) van ziekenhuizen en zorgverzekeraars ten aanzien van dure geneesmiddelen te versterken. Het eindrapport biedt belangrijke input bij de uitvoering van zeven nieuwe actielijnen, zo meldt Zorgkrant.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Professionele norm stuurt gedrag inkoper

Financiële prikkels bepalen het gedrag van inkopers minder dan professionele normen. Deze conclusie trekt Max Boodie in zijn proefschrift, waarmee hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Boodie onderzocht in zijn onderzoek zogeheten ‘knowledge-doing gaps’. Hij wilde weten waarom inkopers die bekend zijn met de inkooptheorie er vaak toch niet naar handelen; waarom doen ze niet wat als ideaal wordt beschreven in vaktijdschriften en inkoopboeken? En hoe kunnen financiële en niet-financiële prikkels (‘incentives’) gebruikt worden om het gedrag van inkopers te sturen? (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Online reviews steeds belangrijker voor inkopers

Het is al langer bekend dat online reviews de aankopen van b2c-consumenten substantieel beïnvloeden. Tegenwoordig spelen dit soort informatiebronnen echter ook een steeds grotere rol bij de inkoopprocessen van b2b-inkoopprofessionals. Dat blijkt uit een deze maand gepubliceerde studie in de Journal of the Academy of Marketing Science. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Betaalgedrag bedrijven verslechterd

Grote bedrijven hebben met hun mkb-leveranciers betaaltermijnen van gemiddeld 35 dagen afgesproken. Desondanks komt de betaling gemiddeld pas na 43 dagen binnen. Dat betekent dat leveranciers ten opzichte van een jaar geleden, twee dagen langer moeten wachten op hun geld. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Meerderheid inkopers hanteert geen jaarplanning

55% van de inkopers maakt geen gebruik van een jaarplanning, terwijl 24% zelfs geen inkoopbudget bepaalt. En 28% van de inkopers bestelt slechts enkele maanden vooruit. Deze cijfers blijken uit een enquête van Manutan onder 728 inkopers/bestellers, werkzaam in de industrie, logistiek, bouw en dienstverlening. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Inkopers geven steeds vaker voorkeur aan geautomatiseerd bestelsysteem

Onderzoek van Manutan toont aan dat 23% van de inkopers dit jaar automatisch bestellingen deed via een geautomatiseerd bestelsysteem. Dat aandeel bedroeg drie jaar geleden nog 14%, en de verwachting is dat het in 2021 zal stijgen naar 48%. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Onderzoek naar inkoop- en contractmanagement systemen in de private sector

In de publieke sector wordt er al volop gebruik gemaakt van systemen om het inkoopproces te ondersteunen. In hoeverre gebeurt dit ook in de private sector? Dat onderzoekt Lars Schlaepfer ter afronding van zijn opleiding Bedrijfskunde MER aan de Hanzehogeschool in Groningen. En daarbij heeft hij jouw hulp nodig. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Positie inkoper op de arbeidsmarkt is sterk

Het gaat goed met de Nederlandse inkoper. Zijn positie op de arbeidsmarkt is sterk en zijn bruto salaris stijgt. Kosten beheersen, kwaliteit bewaken en scherp specificeren vindt hij belangrijk, maar ook de ethische kant van inkoop geeft hij steeds meer aandacht. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

CPO’s focussen wereldwijd op kostenverlaging

Kostenverlaging heeft wereldwijd de hoogste prioriteit bij CPO’s. Dat blijkt uit ‘The Deloitte Global Chief Procurment Officer survey 2016’, gehouden onder 324 CPO’s uit 33 landen. De oorzaak van deze kostenfocus is veelal de financiële instabiliteit van de organisatie (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Wat worden de inkooptrends voor 2016?

Het inkoopvak is een boeiend vak dat nooit stil staat. Door krachten als technologische vooruitgang en globalisering is inkoop voortdurend aan nieuwe krachten onderhevig. Aan de ene kant maakt dit het vak erg interessant, aan de andere kant wil je wel zo goed mogelijk op deze ontwikkelingen voorbereid zijn. (meer…)

Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres