Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

Inkoop is meer dan exacte wetenschap

Er zijn meer overeenkomsten dan je denkt tussen inkopers en Max Verstappen. Zo maakt Frank Rozemeijer, NEVI Professor Purchasing & Supply Management aan de Universiteit van Maastricht, duidelijk tijdens SAP’s Connect to Innovate. “Een Formule 1 dashboard bestond in 1950 nog uit drie tellers en een stuur. Tegenwoordig is er overal een knopje. De coureur kan tijdens de gehele race informatie sturen naar de pit, waar mensen data analyseren, patronen herkennen en kunstmatige intelligentie toepassen zodat ze advies kunnen geven aan de ‘race director’ die de racer ondersteunt. Zo worden ook in inkoopprocessen steeds meer beslissingen door data-analyse genomen.”

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Agile, informatie, betrokkenheid en automatisering bepalen inkoopinnovatie

De conferentie van de Britse inkopersvereniging CIPS van november dit jaar toonde inkoopinnovaties, waaronder chatbots en ‘gloeiende bomen’. Behendigheid, innovatie en transformatie waren daarbij volgens Supply Management de sleutelwoorden.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Tien tips voor betere contracten

Steven Morgan was tot twee jaar terug commercieel directeur voor het Britse ministerie van Defensie. Daarnaast heeft hij gewerkt als schout-bij-nacht bij de Amerikaanse marine, gespecialiseerd in belangrijke systeemaankopen en als concurrentie-advocaat bij het Amerikaanse ministerie van energie. Op de website van het Britse Supply Management geeft hij de volgende tien tips op het gebied van contractmanagement bij inkoop:

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Percepties van inkoop 'te smal'

CFO’s begrijpen volgens een onderzoek niet alle voordelen die effectieve inkoop kan aanbieden. Volgens het onderzoek van AT Kearny ziet meer dan de helft van de CFO’s inkoop vooral als een functie om te onderhandelen over besparingen die niet strategisch werken om verdere zakelijke doelen te bereiken. Supply Management hierover.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Ja, ik wil (per direct)! Of trouwen na je eerste date

U bent alleenstaand. En u denkt: een relatie is misschien toch wel leuk. Dus u gaat op zoek naar een date.

Er is nogal wat veranderd in de dating wereld, dus u doet lekker digitaal mee. Tinder, swipen, noem maar op. Na een tijdje heeft u een date. Het is gezellig die avond, het klikt. U mooi aangekleed, uw date mooi aangekleed. Misschien wordt het wel meer dan praten… En dan gebeurt het: tijdens deze eerste ontmoeting buigt uw date zich voorover en vraagt: “wil je met mij trouwen?”

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoopmanagers zijn ongerust over steeds grotere leveranciers

De Deloitte Global CPO Survey 2019 bevat volgens NEVI een opvallende conclusie over leveranciers. Inkoopmanagers maken zich namelijk steeds meer zorgen over de steeds grotere leveranciers van hun organisaties. Aan het onderzoek werkteen 481 inkoopmanagers uit 38 landen mee. Als grootste risico’s voor organisaties beschouwen zij recessie/deflatie (42 procent), interne complexiteit (39 procent), het managen van de steeds complexere relatie met megaleveranciers (37 procent) en handelsoorlogen (33 procent).

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Waarom bedrijven in de farmaceutische industrie voor betere inkoopmethoden moeten kiezen

Volgens SpendEdge, een leverancier van oplossingen voor marktintroducties op het gebied van inkoop, is verandering in het inkoopproces van de farmaceutische industrie noodzakelijk. Een verbetering van het proces kan hedendaagse uitdagingen oplossen en de winstgevendheid van de industrie verbeteren, zo meldt Business Wire.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoopbeleid zorgverzekeraars brengt onrust in sector orthopedische techniek

NVOS-Orthobanda, de brancheorganisatie van de sector orthopedische techniek, luidt de noodklok: het inkoopbeleid van een aantal zorgverzekeraars brengt het voortbestaan van haar sector ernstig in gevaar. Al jaren pleit de brancheorganisatie voor een verandering in het inkoopproces van enkele zorgverzekeraars. Zij zouden meer aandacht moeten hebben voor kwaliteit en niet alleen voor prijs, zo meldt Medical Facts.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Wat ging er mis? Jeugdzorg door een NLP-bril

Alarmerende rapporten van de inspectiediensten van de ministeries geven begin november van dit jaar de doorslag: de decentralisatie van de jeugdzorg wordt teruggedraaid. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De overdracht van taken, geld en verantwoordelijkheden ging gepaard met aanzienlijke bezuinigingen. Bijna vijf jaar na dato blijkt dat er onvoldoende geld is, een groot tekort aan (gekwalificeerd) personeel en kinderen (te) vaak van de ene op de andere wachtlijst belanden. De inspectie vindt dat de ‘bemoeienis’ van de gemeenten met dit onderwerp nodeloos vertragend werkt. De ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Dekker (Rechtsbescherming) vinden dat de samenwerking tussen gemeenten te vrijblijvend blijft en willen (een deel van) de jeugdzorg om die reden weer bij de 42 bestaande jeugdzorgregio’s onderbrengen. Ze verwachten een besparing op de inkoop van de zorg en een afname van de administratieve lasten. Wat ging er mis?

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Nieuwe smartphone? Dan ook eentje recyclen

Contractmanager ICT Werkomgeving Rijk Johan Rodenhuis jaagt duurzaamheid binnen de Rijksoverheid aan. Dat smartphones al na gemiddeld 2 tot 2,5 jaar worden vernietigd en vervangen, vindt hij doodzonde. Daarom begon hij een compensatieproject. Voor iedere smartphone die de Rijksoverheid koopt, wordt er 1 van de afvalberg in Afrika gered.

(meer…)
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres