Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

Volvo zet blockchain in voor duurzamere batterijen

Batterijen voor elektrische auto’s bestaan uit allerlei kostbare grondstoffen, zoals lithium en kobalt. Het verwerven van deze metalen wordt nog regelmatig in verband gebracht met mensenrechtenschending. Door het inzetten van blockchain wil Volvo de kobaltketen transparant maken. Naar eigen zeggen is Volvo de eerste autofabrikant die blockchain voor dit doeleinde inzet, zo meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Machines zijn het meest winstgevende exportproduct

Nederland verdient het meest aan machines en machineonderdelen qua toegevoegde waarde. Deze waarde bedroeg in 2018 bijna 16 miljard euro, wat bijna 4 miljard euro meer was dan in 2015. Zo meldt NEVI naar aanleiding van cijfers van het CBS.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Limburgse zorginstellingen werken samen met boeren voor lokale en gezonde voeding

Het innovatieve programma LOF brengt volgens NEVI de behoeften in de zorg aan gezonde en veilige voeding en bij boeren en tuinders aan korte ketens en directe afzetlijnen bij elkaar. Dit gebeurt door boeren te ondersteunen bij het betreden van de markt en zorginstellingen te helpen met het vinden van de juiste producenten.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Stikstof als dé motor van verandering

Het stikstofadvies van Johan Remkes heeft de afgelopen weken heel wat stof doen opwaaien. In eerste instantie leek het advies veel weerstand op te roepen, maar een nieuwe generatie bouwers en hoogleraren klimaatontwerp zien kansen om een wezenlijke transitie teweeg te brengen in de bouwsector, zo was onlangs te lezen in Cobouw.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

De winst van veevoederbedrijf ForFarmers is sterk gedaald door fouten bij de inkoop van grondstoffen. De nettowinst nam het eerste half jaar van 2019 met bijna 75 procent af. Qua volume produceerde het bedrijf juist meer voer dan het jaar daarvoor. ForFarmers heeft zijn les geleerd en past het inkoopbeleid aan. Dit meldt AgriHolland op basis van een artikel in het FD.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Terugval inkoopopdrachten staalbranche

Door een wereldwijde afname in staalverbruik nemen de voorraden bij staalservicecentra -en handelaren toe. Mede hierdoor is de branche terughoudend bij het afsluiten van nieuwe inkoopopdrachten. Deze ontwikkelingen zijn vooral te wijten aan de stagnerende auto-industrie.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Plastic in 2025 volledig recyclebaar

In 2025 moeten alle plastic producten en verpakkingen volledig recyclebaar zijn. Ook moet er dan 20% minder plastic gebruikt worden dan in 2017. Zo staat in het Plastic Pact dat staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven heeft ondertekend samen met ruim 70 bedrijven en milieuorganisaties. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

“Grondstoffen onvoldoende hergebruikt”

Een rapport van het Nederlandse Circle Economy stelt dat het hergebruik van grondstoffen wordt vergeten in het klimaatdebat. Volgens de organisatie wordt er op dit moment wereldwijd 92 miljard ton aan grondstoffen verwerkt en wordt slechts 9% daarvan hergebruikt. Als daar geen verandering in komt zou het verbruik van mineralen in 2050 kunnen verdrievoudigen. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Blockchain maakt supply chains metaalindustrie efficiënter

IBM heeft samen met MineHub Technologies een blockchain-platform ontwikkeld waarmee supply chain management binnen de metaalindustrie verbeterd moet worden. De bedrijven willen met hun technologie toeleveringsketens digitaliseren. Partijen die ‘toegelaten’ worden tot de blockchain zullen onder meer in real-time een overzicht krijgen van alle transacties en datastromen binnen de keten. (meer…)

Partner van Inkoperscafé

Amerikaanse staalheffingen weinig effectief

De (Nederlandse) staalindustrie voelt amper de effecten van Amerikaanse tarieven op de invoer van staal en aluminium. Volgens kredietverzekeraar Atradius is er geen sprake van afnemende vraag en bijbehorende prijsdalingen, maar zijn in 2018 de staalprijzen gestegen. Dat is geen goed nieuws voor de bouwwereld, voor wie de inkoop van belangrijke grondstoffen nu duurder wordt. (meer…)

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres