Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

SAP verkleint kloof tussen data en inkooppraktijk

Stel dat je na uitgebreid onderzoek er achter komt dat je een product hebt dat beter zal verkopen wanneer je er minder plastic in gebruikt. In de praktijk blijkt echter dat niemand in je toeleveringsketen met een alternatief voor plastic kan komen, en dat je geen alternatieven hebt, omdat je vastzit aan langetermijncontracten. Het is een probleem waar veel bedrijven tegen aanlopen; ze kunnen niet handelen naar de informatie die ze uit hun data halen. James Marland, vicepresident Spend Management bij SAP, noemt dit fenomeen de “Cassandra Gap.”

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Leveranciers machinebouwers gaan het moeilijk krijgen

Er staat druk op de verhouding tussen grote machinemakers en hun toeleveranciers. Dit heeft volgens onderzoek van economen van ABN AMRO te maken met de tragere economische groei, de steeds stijgende kosten voor onder meer ICT en het grote verschil tussen schaalgrootte en winstmarge. Zo bericht AccountantWeek.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Hoe schakelt u over op een circulair businessmodel?

De meeste bedrijven produceren op basis van een wegwerpmodel met kopen, gebruiken en weggooien. Vanwege de schade voor het milieu schuiven bedrijven steeds meer op naar een circulair businessmodel. Het is echter nog niet zo simpel om dit te bereiken. Op Briskmagazine.nl zijn drie tips te lezen van Willemijn Peeters, CEO van Searious Business, voor een succesvolle omschakeling.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Onverwacht sterk dalende inkoopcijfers eurozone baren zorgen

Volgens de maandelijkse inkoopmanagersindex is er bijna geen groei meer in de eurozone. De verwerkende industrie kent een zich verdiepende recessie en de groei in de dienstensector neemt snel af. De economie van de eurozone laat bijna geen groei meer zien en is heel dichtbij een recessie. Cijfers van maandag 23 september over de activiteiten van de inkoopmanagers, waarover het FD berichtte, lieten dit zien. Met name de Duitse economie draait zeer matig. De Purchasing Managers Index (PMI) voor de eurozone daalde van 51,9 in augustus naar 50,4 voor september. Het gaat om de laagste score in zes jaar, die ook nog maar net boven de kritische grens van 50 ligt. Overigens gaat het wel om voorlopige cijfers. De PMI is een eerste betrouwbare indicatie van de economische ontwikkeling.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Kleine bouwprojecten kunnen mogelijk toch door ondanks stikstofuitspraak Raad van State

Het kabinet ziet toch mogelijkheden kleine bouwprojecten door te laten gaan, ondanks de uitspraak van de Raad van State van begin mei dit jaar. Dat bericht de NOS vandaag. Door een aangepaste stikstofrekentool zouden kleine bouwprojecten toch door kunnen gaan.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

VNO-NCW en MKB-Nederland lanceren actieplan voor stikstofproblematiek

Afgelopen dinsdag legden VNO-NCW en MKB-Nederland een tienpuntenplan neer waardoor mogelijk toch stikstofuitstoot-veroorzakende bouwprojecten door kunnen gaan. Door te pleiten voor vergunningsvrijstellingen hopen de werkgeversorganisaties de ontstane impasse te doorbreken, bericht het FD.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Britse bedrijven steken meer geld in Nederland

Ondernemingen uit Groot-Brittannië investeren vanaf het brexitreferendum in juni 2016 steeds meer in Nederland. Daartegenover daalden de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, waarover AccountantWeek bericht. In 2016 investeerden Britse multinationals nog 14 miljard euro in Nederlandse bedrijven. Dit was twee jaar later fors gestegen naar 80 miljard euro. Groot-Brittannië was hiermee vorig jaar zelfs het land dat het meeste geld in Nederland stak. Daarbij investeerden Britse multinationals nooit eerder zoveel in een jaar.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Nieuwe tool voor bedrijven moet circulaire economie bevorderen

Er is een circulariteits-tool voor bedrijven op komst. Zo valt te lezen op de website van Supply Chain Magazine. De online tool is een initiatief van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). De WBCSD werkt bij de ontwikkeling van de tool samen met start-up Circular IQ. De tool hoort bij het CTI-kader (Circular Transition Indicators) dat bedrijven helpt bij het bekijken van hun vorderingen in de circulaire economie. De achtergrond is de voortdurende ontginning van hulpbronnen, het klimaat en de demografische veranderingen. De huidige wereldeconomie is slechts voor 9 procent circulair, oftewel gericht op een kringloop van grondstoffen. Een succesvolle circulaire economie beperkt de afhankelijkheid van afnemende, natuurlijke hulpbronnen.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Britse supermarkten: "eindeloos hamsteren geen optie"

Minister Micheal Gove, verantwoordelijke voor het plannen van een mogelijke no-deal brexit, beloofde eerder deze maand dat er geen tekort zou zijn aan verse voeding. De Britse voedselindustrie is het hier echter niet mee eens en komt in opstand tegen deze belofte. Volgens de supermarkthoofden is het de taak van de retailers om hun branche te beschermen, niet om de hele natie te voeden.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Nederlands bedrijfsleven is relatief gevoelig voor harde brexit

Ondernemingen uit Nederland zullen meer last krijgen van een harde brexit dan bedrijven in veel andere landen op het vasteland van Europa. Eventuele handelsbarrières na het vertrek van de Groot-Brittannië uit de EU benadelen de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven relatief sterk.

(meer…)
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres