Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

Inkoop regisseert verduurzaming toeleveringsketen specerijen

Samen met de ideële organisatie (ngo) Fairfood en supermarktketen Coop heeft specerijen- en kruidenfabrikant Verstegen een ‘duurzame’, transparante toeleveringsketen voor nootmuskaat ontwikkeld. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van blockchain. Zo kunnen klanten van de Coop de nootmuskaat van teelt tot de supermarkt door de hele keten heen volgen. Marianne van Keep, directeur duurzaamheid bij Verstegen, licht de nieuwe, duurzame aanpak inclusief de gevolgen voor de inkoop toe.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoop van elektriciteit bij glastuinbouw geraakt door tariefverhoging

De Tweede Kamer heeft vanuit Glastuinbouw Nederland de oproep gekregen de tariefverhoging voor de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) aan te passen. De verhoging, onderdeel van het wetsvoorstel fiscale maatregelen Klimaatakkoord, leidt tot extra kosten voor glastuinders, zo meldt Nieuwe Oogst.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Acht provincies gaan voor gezamenlijke inkoop duurzame energie

Op 31 oktober 2019 tekenen acht provincies nieuwe energiecontracten; zij gaan hun duurzaam opgewekte elektriciteit voortaan samen inkopen. Daarmee zetten deze provincies een belangrijke stap richting de afspraken uit het Klimaatakkoord, zo meldt Binnenlands Bestuur.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Transparante toeleveringsketen zorgt voor duurzame inkoop offshorebedrijven

Grote Nederlandse offshorebedrijven werken samen om hun inkoop duurzaam te maken. Bedrijven zoals Peterson, Heerema Marine Contractors, 8020 Procurement en Royal IHC ontwikkelden hiervoor een standaard, de BlueScan. Dit meldt NEVI.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Duurzame thee bij Unilever?

Unilever, de grootste theeverkoper ter wereld, maakt bekend van welke plantages het thee inkoopt. Dit blijkt een gevolg te zijn van een campagne van Traidcraft Exchange, een Britse organisatie tegen onrechtvaardige handel, om het mogelijk te maken dat plantagearbeiders en ontwikkelingsorganisaties afnemers kunnen aanspreken op misstanden, zo meldt NRC.

In eerste instantie stond Unilever niet achter het idee om bekend te maken waar hun thee vandaan komt, met als argument: theerecepten kunnen misschien gestolen worden, en het kan reputatieschade opleveren. Mick van Ettinger, verantwoordelijk voor Unilevers thee: ‘We willen beschermen hoe we onze producten samenstellen.’ Unilever ging toch akkoord en publiceerde een lijst met 63 plantages waar het thee inkoopt voor zijn vijf Britse merken. Aan zakenpartners van Unilever werd gevraagd waar zij de thee inkopen die het concern direct afneemt. Die producten staan ook op de lijst, in tegenstelling tot de kleine boeren. Van Ettinger: ‘Uiteindelijk zou ik willen dat je met je telefoon een QR-code op de verpakking kan scannen en precies kan zien waar de thee vandaan komt.’

Duurzame theeketen

De publicatie van de lijst heeft als doel de theeketen duurzamer te maken. ‘Zo kan iedereen de lijst er nu bij pakken, die plantages bezoeken en aantonen dat er dingen niet goed gaan’, zegt Van Ettinger. Sinds 2007 koopt Unilever steeds meer thee in met een duurzaamheidskenmerk. Veelal is dat van Rainforest Alliance, die eisen stelt aan arbeidsomstandigheden op het gebied van natuur en milieu. 84 procent van de Unilevers thee is gecertificeerd, maar gaan het doel, volgend jaar 100 procent, niet halen. Van Ettinger: ‘Je kan zeggen: hou gewoon op met het kopen van plantages zonder keurmerk, maar we proberen liever te zorgen dat zo’n plantage certificering opzet. We verwachten dat 94 procent een keurmerk heeft in 2020.’

Partner van Inkoperscafé

Google koopt op grote schaal hernieuwbare energie in

Internetgigant Google heeft energiecapaciteit van 1600 megawatt (MW) ingekocht. Dit was ’s werelds grootste zakelijke inkoop van duurzame energie tot nu toe. Zo meldt het Britse Supply Management. Door de inkoop stijgt het bestaande bezit van Google van hernieuwbare energie met meer dan 40 procent tot 5,5 MW. Dat komt overeen met een miljoen zonnedaken. Volgens het technologiebedrijf zal zijn CO2-vrije energiebezit meer elektriciteit produceren dan complete landen, zoals Litouwen of Uruguay, in een jaar gebruiken. Bij de overeenkomst hoort dat Google 2 miljard dollar zal uitgeven aan nieuwe energie-infrastructuur, waaronder zonnepanelen en windturbines.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

GSES-trainingen Nationaal Duurzaamheid Instituut ondergebracht bij NEVI

Omdat verduurzamen een continue ontwikkeling is en je samen verder komt, hebben NEVI en NDI de handen ineengeslagen. In het kader van een herpositionering zijn de bestaande trainingen van NEVI op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (ISO 20400, MVI en aanbesteden en Circulair inkopen) aangevuld met nieuwe GSES-trainingen van het Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI). Met deze trainingen waar het Global Sustainable Enterprise System centraal staat, heeft NEVI nu een totaal  verzameling van tools, trainingen en andere benodigdheden voor de inkoopprofessional om zich blijvend te ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. 

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Leveranciers Apple steeds duurzamer

Het aantal Apple-leveranciers dat met duurzame energie produceert is het afgelopen jaar verdubbeld. Er zijn nu 44 leveranciers die bij het maken van Apple-producten voor 100% gebruik maken van schone energie. De techgigant zelf draait nu al een jaar op volledig groene energie.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Patiënt centraal met waardegericht inkopen

“Value-based healthcare is gericht op het maximaliseren van de waarde van de zorg voor de patiënt en het reduceren van de kosten. Dat is natuurlijk heel subjectief. Hoe kan je de waarde van een patiënt uitdrukken in kosten? Hoe kan je daar in inkoop en in je contracten invulling aan geven?” Met de alsmaar toenemende zorgvraag zal steeds efficiënter met middelen moeten worden omgegaan en zullen deze dilemma’s steeds belangrijker worden voor zorginkopers, stelt Bas Zuiderent, senior consultant bij AevesBenefit.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Nieuwe online tool circulair inkopen

Er is een nieuwe online tool voor organisaties en bedrijven die circulair willen inkopen: de Wegwijzer Cicrulair Inkopen. De tool biedt strategische en praktische hulp bij het circulaire inkoopproces en de organisatie daarvan. Het is een initiatief van de Green Deal Circulair Inkopen.

(meer…)
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres