Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

Toeleveringsketens kunnen één gigaton aan emissiebesparingen ontgrendelen

Grote zakelijke kopers met triljoenen aan inkoopuitgaven kunnen hefboomwerking gebruiken om de energie van hun leveranciers te ‘vergroenen’. Van Walmart en Target tot Dell en L’Oreal: enkele tientallen grote zakelijke kopers betrekken hun leveranciers proactief om over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen. Dit wordt vermeld in het rapport Changing the Chain.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Van hockeystick naar impact

Economen kijken maar naar twee parameters om de economische groei op lange termijn te voorspellen: de demografische ontwikkeling en de productiviteitscijfers. Met andere woorden, hoeveel mensen zijn er beschikbaar om te werken en hoeveel komt er uit hun handen. Die twee elementen bepalen hoe de hockeystick-curve er uit komt te zien. Ik vind het nogal wat: de toekomst voorspellen met behulp van twee glazen bollen. Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, sprak onlangs een zaal ondernemers toe met de boodschap dat er in dit kader weinig reden is tot optimisme. De groei van de Nederlandse bevolking stagneert en de productiviteit neem ook nauwelijks toe.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Bedrijven worstelen bij het omzetten van groene ambities in acties

Een vijfde van de bedrijven beschouwt duurzaamheid als “essentieel voor hun voortbestaan op de lange termijn”. Dat blijkt uit het Navigator Report 2019 van de bank HSBC. 96 procent van de bedrijven voelt de druk om duurzamer te worden, maar “slechts een minderheid heeft een duidelijk inzicht hoe ze dit presenteren”, zo meldt Supply Management.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Duurzaamheid relevante factor bij decemberaankopen

Transparantie, ondersteuning van de lokale economie, gepersonaliseerde interactie in de winkel en het minimaliseren van het gebruik van plastic zijn de belangrijkste factoren die invloed hebben op de decemberaankopen van Europese consumenten. Customer Talk bericht hierover. Van de Europese consumenten geeft 70 procent aan actief rekening te willen houden met het belang van duurzaamheid bij de aankopen voor Sinterklaas en Kerstmis.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoop moet het voortouw nemen rondom duurzaamheid

De inkoopwereld krijgt steeds meer verantwoordelijkheid en kan ‘het voortouw nemen’ als het gaat om duurzaamheid. Inkoopprofessionals zouden zichzelf dus in het middelpunt van de bedrijfsinspanningen moeten plaatsen om duurzamer te worden, zo meldt Supply Management.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

In 8 stappen naar circulair inkopen

Afval bestaat niet. Dat is het doel van een circulaire economie: een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin producten, grondstoffen en onderdelen zo min mogelijk hun waarde verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden ingezet en systeemdenken centraal staat. Vaak wordt er niet bij stilgestaan hoeveel grondstoffen er dagelijks gebruikt wordt. Lekker eten kopen, maar ook weer weggooien, of de wereld rondreizen: het voelt zo vanzelfsprekend. Toch wordt er hierdoor een aanzienlijk beslag gelegd op de beperkte voorraad grondstoffen van de aarde, wat tot uiting kwam op 29 juli 2019: Earth Overshoot Day. De dag waarop wereldwijd alle grondstoffen op de aarde voor de rest van het jaar al gebruikt zijn. 1,75 keer de aarde zijn nodig om alle grondstoffen te kunnen leveren, in Nederlands zelfs 2,9 keer de aarde om aan de vraag naar grondstoffen te voldoen. Een enorme klus staat er dus de komende jaren te wachten, want hoe kan ervoor gezorgd worden dat er minder beslag wordt gelegd op onze schaarse grondstoffen? Tijd om circulair te worden!

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoop regisseert verduurzaming toeleveringsketen specerijen

Samen met de ideële organisatie (ngo) Fairfood en supermarktketen Coop heeft specerijen- en kruidenfabrikant Verstegen een ‘duurzame’, transparante toeleveringsketen voor nootmuskaat ontwikkeld. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van blockchain. Zo kunnen klanten van de Coop de nootmuskaat van teelt tot de supermarkt door de hele keten heen volgen. Marianne van Keep, directeur duurzaamheid bij Verstegen, licht de nieuwe, duurzame aanpak inclusief de gevolgen voor de inkoop toe.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoop van elektriciteit bij glastuinbouw geraakt door tariefverhoging

De Tweede Kamer heeft vanuit Glastuinbouw Nederland de oproep gekregen de tariefverhoging voor de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) aan te passen. De verhoging, onderdeel van het wetsvoorstel fiscale maatregelen Klimaatakkoord, leidt tot extra kosten voor glastuinders, zo meldt Nieuwe Oogst.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Acht provincies gaan voor gezamenlijke inkoop duurzame energie

Op 31 oktober 2019 tekenen acht provincies nieuwe energiecontracten; zij gaan hun duurzaam opgewekte elektriciteit voortaan samen inkopen. Daarmee zetten deze provincies een belangrijke stap richting de afspraken uit het Klimaatakkoord, zo meldt Binnenlands Bestuur.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Transparante toeleveringsketen zorgt voor duurzame inkoop offshorebedrijven

Grote Nederlandse offshorebedrijven werken samen om hun inkoop duurzaam te maken. Bedrijven zoals Peterson, Heerema Marine Contractors, 8020 Procurement en Royal IHC ontwikkelden hiervoor een standaard, de BlueScan. Dit meldt NEVI.

(meer…)
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres