Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

DNB wil IT-beheer uitbesteden

De Nederlandse Bank (DNB) zoekt naar mogelijkheden om delen van zijn databeheer uit te besteden. In eerste instantie kijkt de bank naar de uitbesteding van bijvoorbeeld beheer van werkplekken, netwerkbeheer en datacentrum. DNB loopt daarmee voor op veel andere Europese banken. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De techniek verandert snel. Het bijhouden van die technische ontwikkelingen is werk voor specialisten. Het is daarom logisch dat de bank nadenkt over uitbesteding van zijn databeheer, vindt Martijn Janssen, hoogleraar en governance aan de TU Delft. Volgens hem is uitbesteden echter niet zo eenvoudig. Als uitbestedende partij moet je constant monitoren en aansturen. Hoe gevoeliger de informatie, hoe meer er afhangt van dat toezicht.

Behouden en bewaken van privacy
Ook het behouden en bewaken van de privacy zal een uitdaging worden voor de toezichthouder, meldt Andries Doets van Finnius Advocaten. Als voorbeeld noemt hij forensisch onderzoek van e-mails en servers van een financiële instelling. Dat wordt nu gedaan door mensen van de It-afdeling van DNB, maar als de bank kiest voor outsourcing, zal een andere partij daar deels verantwoordelijk voor zijn.

Gevolgen
Het uitbesteden van de IT-afdeling kan een aantal grote gevolgen hebben voor de interne organisatie van DNB. Zo kan bijvoorbeeld de flexibiliteit verminderen en is er meer sprake van bureaucratie bij het ontwikkelen van nieuwe plannen, beveiligingsprotocollen en beperkingen in de aanbestedingsprocedure.

Voorloper
Als DNB besluit over te gaan tot outsourcing, dan loopt de organisatie voor op veel andere landen in Europa. Alleen Scandinavische banken hebben ervaring met het uitbesteden van toezichtkritische systemen. Zo heeft de Noordse centrale bank bijvoorbeeld haar transactieafwikkeling ondergebracht bij derden.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres