Magnifying glass Close

Dick is geen hefboomproduct

‘Kleine Generaal wordt Grote Deserteur’ kopt de Belgische krant Het nieuwsblad nadat Dick Advocaat het Belgische team heeft verruilt voor het nationale elftal van de Russen. De Belgische voetbalband (KBVB) noemt het gedrag van Advocaat ‘onaanvaardbaar’. Ik vind het gemauw van een klein kind. Had de KBVB maar beter in moeten kopen. Dick is geen hefboomproduct.

De KBVB heeft in het inkoopproces van Advocaat als bondscoach een paar cruciale fouten gemaakt. Ze hebben het aan de voorkant niet goed geregeld. Een blik op de Kraljic-matrix leert dat ze de kleine generaal hebben beschouwd als een hefboomproduct. Dat blijkt wel uit het contract dat ze met hem hebben afgesloten; duur en met weinig inhoud. Zo kon Advocaat de deur openhouden voor andere nationale teams en zelfs bij AZ aan de slag gaan als clubcoach. De Belgische bond had Advocaat moeten omarmen als partner en moeten profiteren van zijn expertise. Dick is een strategisch product en verdient een dito contract.

Macht overschat
Ik vind het vooral naïef van de KBVB dat ze zichzelf te hoog hebben ingeschat. Als particulier heb ik mezelf ook wel eens meegemaakt. Ik wilde thuis dubbelglas, maar de glaszetter maakte geen haast met de offerte. Bij nader inzien bleek hij vooral woningcorporaties tot zijn klanten te rekenen. Mijn opdrachtje was gewoon niet interessant genoeg voor hem. Dacht de KBVB nou echt dat de Rode Duivels en hun prestaties Dick zouden paaien? De KBVB heeft haar machtspositie ten opzichte van Advocaat overschat (Dick ziet de KBVB als een exploitatiesegment). Ze hadden vooraf de voetballende kwaliteiten en kansen op succes met hem moeten bespreken. Zeker als je nu zijn verantwoording hoort: “De belangrijkste reden is de sportieve verbetering. Rusland is van een hoger niveau dan België en de kans op een EK is er groter.”

Verkeerd gespecificeerd
Verder vind ik dat de Belgen vooraf verkeerd hebben gespecificeerd. Advocaat is een coach die strijdt om de prijzen. België heeft een jong team en zou in mijn ogen meer hebben aan een opbouwcoach. Wordt het niet eens tijd dat de KBVB haar inkoopproces professionaliseert?

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres