Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Diamantenketen maakt gebruik van blockchain

De nieuwe generatie klanten in de diamantenindustrie vinden duurzaamheid en de keuze tussen (goedkopere) synthetische en natuurlijke diamanten steeds belangrijker. De herkomst van de diamant wordt daarmee ook steeds belangrijker. De mijnbouwindustrie wil daarom blockchain toe gaan passen om zo bloeddiamanten tegen te gaan, maar mensenrechtenorganisaties denken niet dat dit gaat helpen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De Beers, een van de grootste spelers op de diamantenmarkt, en adviesbureau Boston Consulting Group zijn samen een proef begonnen met het invoeren en delen van zoveel mogelijk gegevens over de gevonden diamanten. Volgens David Johnson, woordvoerder van De Beers, kunnen ze door toepassing van blockchain klanten zoveel mogelijk zekerheid bieden over de herkomst van diamanten. De gegevens in de blockchainsoftware functioneren dan als een soort openbare administratie waarbij de gebruikers precies kunnen nagaan welke weg de diamanten hebben afgelegd. De Beers hoopt dat het blockchainproject dit jaar ook door andere diamantbedrijven zal worden gebruikt.

Betrouwbaarheid data
Kady Seguin is technisch directeur bij Impact, een Canadese non-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de bestrijding van de handel in bloeddiamanten. Zij vindt dat de software kan helpen, maar dat de waarde wordt bepaald door de betrouwbaarheid van de ingevoerde data. En aangezien de meeste mijnbouw door armoede gedreven wordt, denkt ze dat de mensen alleen de juiste gegevens in zullen gaan voeren als ze daar ook van profiteren.

RCS Global
Bij adviesbureau RCS Global in London lijkt de blockchaintechnologie wel te lukken. Dit bedrijf probeert eerst mijnen van goud en zeldzame metalen te selecteren waar de mensenrechten wel worden gerespecteerd en gaat die mijnen vervolgens monitoren. Met waarnemers wordt ter plekke in de gaten gehouden hoe het er in de mijnen aan toe gaat. Mocht er iets niet goed gaan, dan kunnen de waarnemers per smartphone meteen aan de software laten weten wat er niet goed gaat. Daarnaast worden de grondstoffen van RCS gemonitord in een verzegelde verpakking, voorzien van een barcode. Die barcode bevat alle informatie over de grondstoffen, waardoor de kans op fraude kleiner wordt.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres