Magnifying glass Close

Detailhandel loopt honderden miljoenen aan inkoopvoordeel mis

Als Nederlandse winkeliers meer ruimte zouden krijgen voor internationale inkoop, levert dit de detailhandel een voordeel van 375 miljoen euro op. Dat stelt branchekoepel Detailhandel Nederland.

Volgens de organisatie wordt het supermarkten in ons land bijna onmogelijk gemaakt om A-merken uit andere Europese landen in te kopen. Deze producten zijn soms heel goedkoop, wat betekent dat detaillisten een aanzienlijk prijsvoordeel aan zich voorbij moeten laten gaan.

Schotten
Hendrik Jan van Oostrum, Europees woordvoerder van Detailhandel Nederland: ‘Wanneer je als Nederlands bedrijf frisdrank wilt kopen, word je vriendelijk maar dringend verzocht om het Nederlandse kantoor te bellen voor de bestelling. Je verdeelt de markt dus langs landsgrenzen en dat is volgens ons in strijd met het vrije verkeer van goederen, één van de pijlers van de Europese Markt.’ De organisatie roept de Europese Commissie nu op om ‘de door fabrikanten opgezette schotten tussen landen’ weg te halen.

Tegenreactie
Het pleidooi van Detailhandel Nederland stuit op weerstand bij de vereniging voor levensmiddelenfabrikanten. Deze Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie komt dan ook met een felle tegenreactie. ‘De stelling dat Nederlandse supermarkten op jaarbasis minimaal € 375 miljoen op de inkoopkosten zou kunnen besparen kan niet op een geloofwaardige manier worden onderbouwd’, zo stelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. ‘Het prijspeil in Nederland behoort al jaren tot het laagste in Europa terwijl fabrikanten een breed aanbod van goede kwaliteit aan de consument aanbieden.’

Prijzen
Het prijspeil van Nederlandse supermarkten blijkt inderdaad op een relatief gunstig niveau te liggen. Van alle West-Europese landen komt ons land momenteel als één na goedkoopste uit de bus.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres