Magnifying glass Close

December, Inkoop en Ethiek

Oh nee, de decemberdagen van Sint en Kerst staan weer voor de deur, dus hoog tijd voor een opfrisrondje ethiek. Over het aannemen van pepernoten, wijn, zalm en zo meer. Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit uw eerste gedachte is bij het lezen van de titel. Maar daar wil ik het vanuit ethisch perspectief nu net even niet over hebben.

Want niet alleen de Kerstman, de Sint en zijn willekeurig gekleurde Pieten zijn aan het warmlopen. Voor veel bedrijven is einde jaar ook weer het moment om leveranciers te laten weten dat voor 2014 de contractueel overeengekomen indexering maar even achterwege moet worden gelaten. Het is immers nog steeds crisis. En vanuit de inkoopkant kunnen wij waarschijnlijk nog steeds wegkomen met een dergelijke impopulaire actie. De leverancier zal heus in deze barre tijden het contract niet opzeggen omdat wij de indexering niet toestaan. En dat is toch al snel weer veel euro’s bespaard! Vele “gij zult niet indexeren” brieven, ondertekend door de directie, zullen in december dan ook hun weg weer vinden naar de leveranciers.

En daar wil ik het qua ethiek wel over hebben. Want los van het feit dat indexeren een vorm van lui inkopen is (dan hoeven we niet met leveranciers allemaal moeilijke gesprekken te voeren over kosten- cq. uitgavenontwikkelingen), het is natuurlijk wel iets wat wij bij ons volle verstand ooit met onze leverancier(s) hebben afgesproken. Hoe ethisch verantwoord is het om eenzijdig te bepalen dat de marktsituatie aanleiding geeft om afspraken niet meer na te hoeven komen?

Nee, dan is er een door onze beroepsvereniging goedgekeurd ethisch alternatief. Niet uw leverancier vertellen dat hij moet afzien van de indexering, maar de leverancier laten weten dat u het buitengewoon enorm ontzettend zou appreciëren wanneer hij, geheel vrijwillig, af wil zien van de indexering in verband met de voortdurende crisis en de stijgende prijs van patat. In een niet-aanbestedingsplichtige omgeving is dit volgens mij hetzelfde als het de leverancier opleggen. Hoe groot is de kans dat de desbetreffende leverancier nog opdrachten gaat krijgen als hij uw appreciatie niet kan waarderen en alsnog de afgesproken indexering wil doorvoeren.

Deze vorm van inkoopgedrag schaadt de reputatie van het inkoopvak en belemmert de verdere ontwikkeling van samenwerking en openheid door het terechte gebrek aan vertrouwen. Daar zou wat mij betreft het ethische vizier op gericht moeten zijn. En niet op die eeuwige angst dat die corrupte inkopers hun professionele mening en adviezen laten beïnvloeden door een flesje wijn, chocolade letter of voetbalwedstrijd.

Stop met het contractueel overeenkomen van indexeren en ga het gesprek aan met uw leveranciers over uitgavenontwikkelingen en daaruit voortvloeiende prijsconsequenties. En geniet van uw gekregen glaasje wijn. Proost!

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres