Magnifying glass Close

De Logistieke Kameleon

Net zoals iedere medewerker binnen het werkgebied inkoop, logistiek en supply chain acteert ook de logistieke en supply chain manager in een snel veranderende wereld. Een wereld die dus ook heel wat eisen stelt aan de competenties en vaardigheden van die manager. In het boek ‘De Logistieke Kameleon’ gaat auteur Roland Slegers op zoek naar het ‘beste’ gedrag voor een logistiek en supply chain manager in relatie tot zijn omgeving en een aantal specifieke situaties.

Wetenschappelijke grondslag
Het boek ‘De Logistieke Kameleon’ kent een wetenschappelijke grondslag. Dat is duidelijk te merken als je de inhoudsopgave bekijkt. Daarin komen termen voor als onderzoeksvraag, focusgroep (sessie), uitgevoerd onderzoek, interviewvragen en regressieanalyses. Ook de lange ondertitel van het boek ‘Het leiderschap van de Logistiek- & Supply Chain Manager in zijn sociale context’ geeft al een hint in die richting. Het boek blijkt een volledige weergave te zijn van het proefschrift dat Roland Slegers in oktober 2015 succesvol verdedigde aan de Universiteit van Tilburg.

Interessante en relevantie informatie
De relevantie van het onderwerp is absoluut duidelijk, hoewel dat niet direct blijkt uit de titel. De logistieke en supply chain managers vervullen namelijk in steeds meer bedrijven een sleutelrol. Het proces van het besturen en beheersen van goederenstromen door een bedrijf kan het verschil uit maken tussen winst en verlies. In het ergste geval zal dit zelfs het verschil uitmaken tussen overeind blijven en omvallen. De verdeling van logistiek management in materials management en fysiek distributie management vind je ook terug in het boek. Beide vakgebieden kennen ieder hun eigen dynamiek, die in het boek ook de aandacht krijgen die ze verdienen.

Praktijkvoorbeelden ontbreken
Omdat het boek is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek tref je bijna geen sprekende praktijkvoorbeelden aan. Met een uitzondering van een beschrijving in het hoofdstuk Achtergronden. Wel worden er een aantal korte uitspraken aangehaald van de geïnterviewde logistieke en supply chain managers. Die uitspraken maken je nieuwsgierig naar de achterliggende verhalen. Het ontbreken daarvan betekent dat het boek mede daardoor niet echt sprankelend overkomt. Juist die praktijkvoorbeelden ondersteunen de uitkomsten van het onderzoek en zullen bij de lezers in veel gevallen een gevoel van herkenbaarheid oproepen.

Gemiste kans
Het boek is een een-op-een weergave van het proefschrift op academisch niveau en is daar qua taalgebruik ook op aangesloten. In de praktijk betekent dit dat een deel van de HBO-opgeleide en praktisch georiënteerde lezers de uitkomsten van het onderzoek en de boodschap van auteur Roland Slegers waarschijnlijk niet (helemaal) kunnen volgen. Dat is een gemiste kans, want zoals aangegeven is de relevantie van effectief en efficiënt ingericht logistiek management zeer groot. Ieder detail dat in de logistieke en supply chain keten verbeterd kan worden, verdient de aandacht van de logistieke en supply chain manager. Een praktisch boek kan daar een welkome bijdrage aan leveren.

Bewerking tot lezenswaardig boek
Het bewerken van het proefschrift tot een lezenswaardig boek met veel beeldende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk kost waarschijnlijk wat meer tijd. Gelet op de zeer uitgebreide ervaring en het dito netwerk van auteur Roland Slegers zal dat qua voorbeelden geen enkel probleem vormen. Het zal de moeite meer dan waard zijn en het lezerspubliek vergroten. Met die bewerking kunnen dan ook de fouten hersteld worden die er in deze druk van het boek zijn ingeslopen. Een inhoudsopgave die onderbroken wordt door een deel van de samenvatting, het soms ontbreken en niet op elkaar aansluiten van paginanummers, een hoofdstuk 7 dat in het stappenplan onderbroken wordt door de bijlagen. Het zijn wat slordigheden die je als koper van het boek in meer of mindere mate hinderen bij het lezen.

Eindoordeel
De beperkingen en tekortkomingen van het boek hoeven je er als geïnteresseerd logistiek en supply chain professional echter niet van te weerhouden het boek aan te schaffen. De uitwerking van het onderzoek biedt je heel veel aanknopingspunten die je her en der verspreid door het boek aan zult treffen. Het doorvoeren van de gevraagde verandering binnen zijn of haar eigen bedrijf vraagt nog wel wat inspanning van de geïnteresseerde lezer. Hij of zij zal daarvoor wel andere vakliteratuur moeten raadplegen. Dat zal echter voor een geïnspireerde en resultaatgerichte lezer geen probleem opleveren.

Beoordeling

  • Nieuwswaarde:     ****
  • Praktisch nut:        **
  • Toegankelijkheid: *

Aanvullende literatuur en informatie

  • Situationeel leidinggeven – Paul Hersey
  • EHBL – Eerste hulp bij leidinggeven – San Eyckmans
  • Gung Ho! – Kenneth Blanchard, Sheldon Bowles
  • The Next CPO – Ben jij het roze Schaap met 9 poten? – Han Hendriks, Joost Scheepens
  • De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Boekgegevens
Auteur:
Roland Slegers begon zijn carrière in 1985 bij de Koninklijke Landmacht en studeerde er op 21-jarige leeftijd af als officier, waarna hij zijn eerste managementervaring opdeed. Na een aantal jaren maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven en vulde daar diverse managementposities in.

Na diverse managementfuncties bij zijn laatste werkgever Schuitema Levensmiddelen Groothandel maakte hij begin 2006 de keuze om met zijn bedrijf Simtrec BV als zelfstandig interim manager / consultant binnen logistieke omgevingen veranderprocessen vorm te geven en te realiseren. Verder richt hij zich al een aantal jaren op de logistiek voor e-Commerce waarbij hij onderzoek doet naar, publicaties schrijft over en oplossingen ontwikkelt voor het afleverproces, ook wel ‘The Last Mile’ genoemd. Ook geeft hij gastcolleges aan de TUe over dit onderwerp. Het onderzoek en ontwikkelen van oplossingen resulteerde in december 2010 in de oprichting van DeliveryMatch waar hij directeur en medeaandeelhouder van is.

Daarnaast coacht hij directie en MT-leden van logistieke bedrijven en organisaties op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en communicatie en geeft hij trainingen op dit vlak. Verder is hij bestuurslid van de stichting ‘Verkiezing Logistieke Webshop van het Jaar’ en vLm Community Zuid.

Roland Slegers heeft een website op http://simtrec.nl.

Nederlandstalig | Paperback, 184 blz.
Simtrec | 1e druk, 2016 |EAN: 9789492454003

Bestellen
Het boek ‘De Logistieke Kameleon’ is verkrijgbaar via www.managementboek.nl. Klik hier om het boek en hier om het e-book te bestellen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

11 september 2016 22:27 uur

De relatie tussen logistiek en supply chain op operationeel niveau is onlosmakelijk met elkaar verbonden en op dit terrein is nog heel veel te halen. Ook de financiele afdeling heeft hier een duidelijke rol is. zij zijn als geen ander in staat aan te tonen waar het geld voor transport, douane, belastingen in werkelijkheid naar toe gaat en over hoeveel geld we het hebben. elke beweging van goederen (maar ook mensen) kost geld, veel geld. het is de moeite waard hier als organisatie over na te denken en onnodige bewegingen te elimineren en de noodzakelijke bewegingen te optimaliseren. zowel de organisatie zelf als de leveranciers kunnen hiervan profiteren. Denk daarbij niet uitsluitend aan externe transporten, maar ook de materiaalbewegingen binnen de eigen organisatie. is dit wel zo efficient als het lijkt?

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres