Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De helft van de bedrijven heeft door de coronacrisis last van overmacht

Meer dan de helft van de bedrijven heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus te maken met overmacht. Dit speelt bij een leverancier of omdat ze er zelf een beroep op doen. Dit meldt Supply Management op basis van eigen onderzoek.

In een poll, uitgevoerd door Supply Management en CIPS, geeft meer dan de helft van de respondenten (52%) aan dat hun bedrijf door de aanhoudende Covid-19 pandemie gedwongen was de productie te verminderen. Bijna een kwart (24%) heeft de productie volledig stopgezet.

Betalingstermijnen
Meer dan twee derde (69%) van de ondervraagde inkoop- en supply-chain-professionals meent dat de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven steeds erger wordt. Als gevolg hiervan heeft 31% van de respondenten betaling aan hun leveranciers uitgesteld of opgeschort. Een vijfde heeft de betalingstermijnen echter juist verkort. Dat deden ze in navolging van retailers zoals Morrisons en Sainsbury’s, die leveranciers onmiddellijk willen betalen om de cashflow te ondersteunen.

Alternatieve leveranciers
Verder is meer dan een derde (34%) van de bedrijven overgestapt op alternatieve leveranciers om de impact van verstoring van de toeleveringsketen te beheersen. Ook werkt 31% samen op het gebied van inkoop en logistiek. Het gaat om aanpassingen voor de lange termijn. Bijna de helft (45%) van de respondenten wil alternatieve leveranciers behouden, terwijl 41% de samenwerking na de coronacrisis wil voortzetten. Tot 70% van de inkopers betaalt momenteel meer of verwacht meer te betalen voor goederen en diensten. Hierbij betaalt bijna de helft (48%) tot 20% meer en 15% tot 50% meer.

Breder aanbod
Bedrijven zijn ook gedwongen zich aan te passen aan de snel veranderende situatie. Tot 17% van de bedrijven kiest voor een breder aanbod aan goederen en diensten om zo te reageren op de coronacrisis. Daarnaast heeft 15% voor meer aanbod gekozen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres