Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De belangrijkste inkooptrends voor 2022

Het Britse Supply Management heeft de belangrijkste vijf inkoop- en supply chain-verwachtingen voor 2022 op een rij gezet. Je vindt ze hieronder.

1. Prioriteit geven aan risicobeheer

Volgens Atul Vashistha, oprichter van Supply Wisdom, maakt de coronapandemie duidelijk dat uitgebreide risicobeheerprocedures nodig zijn ter bescherming van de toeleveringsketens. “Inkoop wordt steeds meer een belangrijke bewaker en eerstelijnsverdediging van risicomanagement”, aldus Vashistha. Hij ziet risicobeheer in 2022 verder gaan dan alleen een compliancefunctie. “Inkoopteams zullen gebruikmaken van automatisering om leveranciers te controleren op vroege aanwijzingen voor bedreigingen, voordat deze tot catastrofes leiden.”

2. Investeren in IT-oplossingen

Om voorbereid te zijn op voortdurende verstoringen van de toeleveringsketen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun IT in 2022 de uitdaging aankan. Antony Francis, consultant bij softwarebedrijf Endava, verwacht dat het waarschijnlijk tot ver in het eerste kwartaal van 2023 duurt om de verstoringen van 2021 en 2022 te verwerken. Er moet volgens hem een aanzienlijke digitale versnelling komen om ervoor te zorgen dat systemen beter verbonden en veerkrachtiger zijn.

3. Talent maximaliseren

Bedrijven vechten tegen arbeidstekorten en moeten kijken naar de inzet van externe arbeidskrachten. Vish Baliga, chief technology officer bij SAP Fieldglass Solutions, denkt dat het aanboren van tijdelijke werknemers en dienstverleners na de pandemie aan belang blijft winnen. Bedrijven zien hier namelijk de voordelen van in, zoals verbeterde productiviteit, wendbaarheid en veerkracht, lagere kosten, betere toegang tot hoogwaardig talent en flexibiliteit.

4. Zichtbaarheid in toeleveringsketens

De zichtbaarheid van toeleveringsketens blijft belangrijk, vooral wat het verminderen van wereldwijde leveringsonderbrekingen betreft. “Bedrijven zullen hun vermogen om hun volledige, wereldwijde toeleveringsketen te bekijken, volledig moeten analyseren. Ze moeten zicht hebben op al hun handelspartners, inclusief fabrikanten, verladers, expediteurs en anderen, en zo verbonden zijn dat ze gedurende het hele proces realtime-updates kunnen leveren”, benadrukt Francis van Endava. Volgens Vashistha zou de eerste stap van Procurement in het nieuwe jaar moeten zijn om hun supply chain met de risico’s volledig in kaart te brengen. “Velen zullen ontdekken dat hun toeleveringsketen niet zo gediversifieerd is als ze aanvankelijk dachten.”

5. Inkoop staat centraal

Inkoop zal een nog grotere rol spelen bij het aanpakken van de uitdagingen van de coronapandemie, aangezien directies naar inkoopteams kijken voor oplossingen. Volgens Baber Farooq, hoofd markt- en oplossingsstrategie, inkoopoplossingen bij SAP, heeft 2021 geleerd dat inkooporganisaties niet langer alleen het beheer en de optimalisatie van processen beheren, maar een centrale rol spelen bij het oplossen van kritieke bedrijfsproblemen.

Bron: Supply Management

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.