Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Database voor Nederlandse toeleveringsketens

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt een database die inzicht biedt in de toeleveringsketens voor Nederlandse bedrijven. Volgens CBS-onderzoeker Gert Buiten kan meer inzicht in toeleveringsketens in Nederland en uiteindelijk ook wereldwijd een deel van de problemen door ketenverstoringen oplossen.

De laatste tien jaar werden toeleveringsketens steeds langer, waardoor ze kwetsbaarder werden. Ook staan ze onder druk door geopolitieke ontwikkelingen, zoals dat landen steeds meer alleen aan bevriende landen willen leveren. Het CBS keek al op bedrijfstakniveau naar toeleveringsketens, maar onderzoekt de laatste jaren ook meer productienetwerken op bedrijfsniveau. Gert Buiten benadrukt de grote gevolgen die kleine veranderingen in complexe netwerken kunnen hebben. Een voorbeeld van een negatief effect trad in Japan op, toen een klein bedrijf dat rubberen ringetjes voor auto’s produceerde, werd getroffen bij een aardbeving. Buiten: “Dit onderdeel was essentieel voor de Japanse auto-industrie. Die kwam na de aardbeving tijdelijk tot stilstand. In het kader van bijvoorbeeld de energietransitie is het juist een uitdaging om te onderzoeken welke kleine aanpassingen grote positieve effecten kunnen opleveren.”

Als kraaltjes aan elkaar rijgen

De nieuwe database kent een lijst die geanonimiseerd toont welk soort bedrijf welk product aan welk ander bedrijf levert, en zo verder. “Zo rijg je data als kraaltjes aan elkaar. Onze database is in de kern heel simpel. De kracht zit hem in de analyses die je ermee kunt maken”, licht Buiten toe. Het CBS heeft de database voor productieketens geanonimiseerd en stelt deze in een beveiligde omgeving beschikbaar aan onderzoekers van bijvoorbeeld universiteiten en planbureaus. Zij kunnen de data analyseren en onderzoeken hoe een ‘productieschok’ zich door het netwerk beweegt, maar bijvoorbeeld ook welke slimme keuzes er mogelijk zijn bij het verduurzamen van de keten. De nog experimentele database bestaat uit informatie over de Nederlandse economie en de in Nederland gevestigde bedrijven. Buiten: “Maar dit is alleen nog maar het begin. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we de database kunnen verrijken met informatie over in- en uitvoer. Daarna zullen we een koppeling moeten maken met geaggregeerde data wereldwijd. Dan worden de mogelijke analyses nog krachtiger.”

Bronnen: Supply Chain Magazine en CBS

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'