Magnifying glass Close

Daling vacatures logistiek en inkoop

Inkoop en logistiek worden geconfronteerd met een flinke daling van het aantal vacatures. Na een goed eerste kwartaal is de vraag naar inkoop- en logistiekprofessionals teruggevallen. Dit blijkt uit een analyse van Michel Verdoold, tijdelijk competence director L&P bij Yacht.

De inkoopfuncties daalden met 18 procent en de logistiekfuncties met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De daling valt samen met de totale ontwikkeling van vacatures voor hoger opgeleiden. Dat aantal daalde in 2012 met 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Zorgelijke ontwikkeling

“Potentieel is dit een zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen voor werknemers in deze functie, maar ook voor onze economie als totaal. Als deze daling leidt tot uitholling van de logistieke en inkoopfuncties binnen organisaties, heeft dat grote gevolgen voor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in Nederland”, zo zegt Verdoold. Waar de organisatie vorig jaar de vraag naar inkoop- en logistiekprofessionals zag toenemen vanwege hun bijdrage aan kostenbesparingsprogramma’s, ontkomen deze functies niet meer aan een vermindering van de vraag.

Oorzaak
Volgens Yacht is een belangrijke oorzaak van het dalende aantal vacatures de lagere mobiliteit bij inkoop- en logistiekprofessionals. Politieke onzekerheid en verslechterde economische vooruitzichten zorgen ervoor dat velen voorlopig blijven zitten bij de organisaties waar ze momenteel werkzaam zijn. Yacht ziet in de markt een toename aan procesoptimalisatie- programma’s, een groeiende behoefte aan voorraadoptimalisatie, meer nadruk op prestatie-inkoop en veel aandacht voor duurzaam inkopen. “Je zou verwachten dat dit de vraag naar inkoop- en logistieke professionals opdrijft. Dat is echter geenszins het geval”, aldus Verdoold.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres