Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Dalende NEVI PMI nog geen reden voor pessimisme

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) blijft gestaag dalen. In april kwam het op 52,0 uit, een afname van 0,5 punt in vergelijking met maart. Dat betekent dat de index nu haar laagste punt in bijna drie jaar gehaald heeft en zich ook onder het langetermijngemiddelde van 52,7 bevindt. Toch hoeven de alarmbellen nog niet af te gaan

Er is genoeg reden voor optimisme, zo benadrukt Bart Vos, NEVI hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg. Zo is de werkgelegenheid in de Nederlandse productiesector wederom toegenomen, waarbij vooral producenten van investeringsgoederen een stijging in de vraag naar personeel zin. Dat is volgens Vos een bemoedigend signaal, net als het feit dat Nederlandse producenten optimistisch blijven over hun groeikansen.

Eurozone
Vos geeft daarnaast aan dat Nederland ruim boven het Eurozone gemiddelde van 47,5 scoort. Deze lage score wordt vooral veroorzaakt door de worstelingen van grote economieën. Frankrijk, Italië, en Duitsland hebben afgelopen maand een PMI van respectievelijk 49,4., 47,4 en 44,1 genoteerd. Opvallend is dat het Verenigd Koninkrijk (VK) met een PMI 54,7 bovengemiddeld goed presteerd, al zou een harde Brexit daar verandering in kunnen brengen, stelt Vos.

Adempauze
In de rest van de wereld, is de PMI van China de afgelopen maand boven de 50 uitgekomen, terwijl ook Japan lijkt op te leven, al bevindt haar PMI zich op 49,2. De VS is te vergelijken met Nederland. Daar zit de PMI al een paar jaar boven de 50, maar is er nu een dalende trend te zien. De PMI bevindt zich wereldwijd dus rond de 50,0-lijn. Volgens Vos is het nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden. “Is dit de spreekwoordelijke stilte voor de storm, of een adempauze na een periode van stevige groei? Dat zullen we de komende periode met belangstelling gaan volgen.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres