Magnifying glass Close

CPO’s focussen wereldwijd op kostenverlaging

Kostenverlaging heeft wereldwijd de hoogste prioriteit bij CPO’s. Dat blijkt uit ‘The Deloitte Global Chief Procurment Officer survey 2016’, gehouden onder 324 CPO’s uit 33 landen. De oorzaak van deze kostenfocus is veelal de financiële instabiliteit van de organisatie, het toenemende aantal uitbestedingen en de groeiende vraag voor goederen en services uit opkomende markten. Dit zorgt samen voor een hernieuwde focus op risicomanagement.

Naast de focus op kostenverlagingen en het verhogen van de cashflow, richten CPO’s zich ook op nieuwe productontwikkelingen, nieuwe markten en autonome groei van de organisatie. De CPO’s denken dit te kunnen bereiken door het consolideren van de spend, de samenwerking met leveranciers uit te breiden en relaties met bestaande leveranciers te herstructureren.

Talent is schaars
Of de inkoopstrategieën ook daadwerkelijk het licht zien is nog maar de vraag. Een groeiend aantal CPO’s (62%) denkt dat zijn team de vaardigheden niet heeft om de inkoopstrategie goed uit te voeren. Toch is het investeren in nieuw talent geen prioriteit. De uitgaven op traingingen is de afgelopen drie jaar sterk gedaald.

Investeren in software
Om de inkoopactiviteiten te ondersteunen zijn CPO’s flink aan het investeren in innovatieve digitale oplossingen. Deloitte verwacht dat de investering in inkoopsoftware voor 2016 gaat naar spend analyses, contractmanagement, eSourcing en supplier relationship management.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres