Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Corrupte oud-directeur Petrobras krijgt 5 jaar cel

Nestor Cerveró, voormalig directeur van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, krijgt 5 jaar cel voor corruptie. Hiermee is Cerveró de tweede hooggeplaatste oud-werknemer van Petrobras die een gevangenisstraf krijgt. Petrobras is verwikkeld in een omvangrijk corruptieschandaal. Jarenlang ontvingen Braziliaanse politici en werknemers van het staatsbedrijf steekpenningen. Leveranciers, waaronder het Nederlandse SBM Offshore, betaalden honderden miljoenen dollars om opdrachten binnen te slepen.

De veroordeelde Cerveró zou van het ontvangen smeergeld onder meer een luxeappartement hebben gekocht in Rio de Janeiro. De voormalig topman heeft zijn betrokkenheid bij de corruptie altijd ontkend en tekent hoger beroep aan.

22 miljoen aan steekpenningen
Eind vorig jaar biechtte voormalig topman Pedro Barusco op dat hij 22 miljoen dollar aan steekpenningen heeft gekregen van SBM Offshore. De openhartigheid destijds zou voortvloeien uit de deal met justitie. Hij zou de steekpenningen allemaal terugbetalen en zo uit de cel blijven. SBM Offshore trof vervolgens een schikking met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten van 240 miljoen dollar, maar is nog altijd aan het onderhandelen met de autoriteiten in Brazilië.

Getuigenis SBM Offshore
Julio Faerman was een tussenpersoon van SBM Offshore en kocht op grote schaal ambtenaren en werknemers van Petrobras om. Faerman gaat zijn verhaal doen voor een parlementaire onderzoekscommissie in Brazilië, zo bevestigt een woordvoerder van de onderzoekscommissie CPI tegen het FD. De getuigenis van Faerman kan een nieuw licht werpen op de rol van SBM Offshore bij het omkoopschandaal van Petrobras.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 30 mei 2015 19:43 uur

Het geeft maar weer aan hoe ziek de cultuur en het etisch handelen is in bepaalde bedrijven en landen. Wederom is ook hier een bekend gezegde van toepassing: "De vis begint altijd te stinken aan de kop". Groet, Martin Krabbenborg

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres