Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Coronavirus heeft negatieve gevolgen voor groot deel Europese supply chains

Bijna alle Europese producenten, groothandels en retailers hebben in hun supply chains duidelijk last van de coronapandemie. Van hen heeft 78% te maken met negatieve gevolgen. Voor 17% zijn de gevolgen echter positief. Maar 5% ondervindt geen hinder. Zo laat onderzoek zien van Supply Chain Media onder 143 Europese beslissers over supply chains.

De respondenten vulden een online onderzoek in tijdens de meest hectische periode voor hun supply chains, namelijk de laatste week van maart. Het onderzoek bestond uit vragen over de uitgevoerde assessments, de geconstateerde bottlenecks, de veranderingen in vraag en aanbod, de ondernomen acties en de uiteindelijke impact op het bedrijf. De meest door hen uitgevoerde assessment (94% respondenten) was een risicoanalyse van de eigen operatie (productie, warehouse en transport). Daarnaast onderzocht 85% van de respondenten het operationele risico van de inkomende goederenstroom van grondstoffen en onderdelen. 76% beoordeelde de uitgaande stroom van product(leveringen).

Strategische leveranciers
Volgens Supply Chain Media onderzoeken bedrijven op tactisch gebied vooral de beschikbare capaciteit bij strategische leveranciers (81%) en verschillende scenario’s voor het matchen van vraag en aanbod (77%). Medewerkers die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor toeleveringsketens beoordelen vaker de financiële gezondheid van strategische toeleveranciers dan hun op Europa gerichte collega’s. Uit het onderzoek blijkt verder dat de belangrijkste supply chain bottlenecks in de coronacrisis de inkomende goederenstromen van leveranciers (62%,), het gebrek aan zicht op de vraag van klanten (60%) en de uitgaande transporten naar klanten (50%) zijn. Voor producenten van consumentengoederen is een gebrekkige demand visibility het grootste probleem (70%). Bij business-to-business is de levering van grondstoffen en onderdelen voor 75% van de bedrijven de belangrijkste bottleneck.

Gezondheidsmaatregelen
Wat de vanwege de coronacrisis ondernomen acties betreft, heeft driekwart van de Europese bedrijven gezondheidsmaatregelen genomen in hun warehouses om interne verspreiding van het Covid-19-virus te voorkomen. Dit wordt gevolgd door het plaatsen van extra orders bij leveranciers (63% van de bedrijven). Tegen de 60% heeft de strategische planningscyclus (sales & operations-planning) versneld van maandelijks naar wekelijks of zelfs dagelijks. Verder heeft 37% de fabriek tijdelijk stilgelegd, zodat medewerkers veiliger kunnen werken.

Bron: Supply Chain Magazine

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres