Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Coronavirus beïnvloedt inkoop uit China

De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor de inkoop vanuit China. Zo bleek vorige week dat winkelketen Action alternatieven zoekt voor goederen uit China. Het coronavirus zou China voor langere tijd op slot kunnen zetten. Dit meldt Supply Chain Magazine naar aanleiding van nieuws in het AD.

Elektronische componenten
De virusuitbraak kan de bevoorrading van winkels en bedrijven die inkopen uit China beïnvloeden, zeker als de situatie langer voortduurt. Het assortiment van Action komt bijvoorbeeld voor ongeveer de helft uit Azië. Van bijna iedere productcategorie maken wel Chinese artikelen deel uit. Volgens het AD heeft Action geen acuut probleem, maar bereidt de winkelketen wel verschillende scenario’s voor. Wetenschappelijk directeur Bart Vos van het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) en Maastricht University vindt dat verstandig. Hij verwacht aanzienlijke gevolgen van het virus op de wereldeconomie. “In 2003 zorgde het SARS-virus al voor behoorlijke economische schade, maar nu is China een veel grotere speler in mondiale ketens.” Economen van ING vrezen ook wereldwijde problemen als er geen aanvulling komt van de voorraden van essentiële elektronische componenten uit China.

Minder transportcapaciteit
Volgens Machiel van der Kuijl van ondernemersvereniging voor logistiek en internationaal ondernemen Evofenedex raken Chinese maatregelen tegen het coronavirus relatief veel internationale transportcapaciteit voor lucht- en zeevrachtzendingen. “Dat afnemende aanbod gaat de prijs van goederentransporten naar China beïnvloeden.” FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, heeft al verschillende signalen gekregen van bedrijven die last hebben van de uitbraak van het coronavirus. “Veel fabrieken in China zijn gesloten en dat betekent nogal wat voor toelevering van producten en grondstoffen”, meldt FME.

Bron: Supply Chain Magazine

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.