Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Coronamaatregelen Chinese havens verstoren scheepvaart

Strenge coronamaatregelen in Zuid-Chinese containerhavens verstoren de scheepvaart sterk. Vanwege beperkingen door lokale autoriteiten is sprake van de grootste achterstand sinds minstens 2019. Volgens transportdeskundigen kunnen de problemen meer schade opleveren dan de blokkade door een schip in het Suezkanaal van afgelopen maart. Het is nog de vraag in wat voor mate Nederland hieronder komt te lijden.

Het betreft havens in de nabijheid van het belangrijke industriële centrum Shenzhen, waaronder Yantian. Vanwege een corona-uitbraak in de omgeving beperken overheidsmaatregelen sinds twee weken de hoeveelheid schepen en containers die de havens kunnen afhandelen. Grote rederijen, zoals Maersk, hebben hun klanten al gewaarschuwd voor vertragingen van schepen, veranderingen van de dienstregelingen. Ook bestaat het risico dat bepaalde havens op bestaande vaarroutes worden overgeslagen.

Containers

De transportkosten lagen door de coronapandemie al erg hoog, maar volgens René van Mil, die vanuit Hongkong Nederlandse ondernemers helpt bij de inkoop in China, zijn de prijzen van het containertransport vanuit de Chinese havens nog verder opgelopen. Rogier Spoel, beleidsadviseur zeevaart en luchtvaart bij evofenedex, verwacht niet dat de beperkingen voor grote prijsstijgingen in Nederlandse winkels zullen zorgen. Volgens hem hebben veel winkelketens langdurige contracten afgesloten voor de bevoorrading met containers uit Azië. Hierdoor krijgen ze niet meteen met veel hogere transportkosten te maken. Daarnaast hebben de meeste bedrijven volgens Spoel al voorraden aangelegd, waarbij ze producten vaak gespreid inkopen. Dit voorkomt lege winkelschappen bij logistieke problemen.

Bron: Welingelichte Kringen

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.