Magnifying glass Close

Contractmanagement onder vuur binnen Engelse overheid

Het ambtenarenapparaat van de Britse overheid is niet in staat om contractmanagement te ondersteunen, stelt een onderzoekscommissie. Het contractbeheer van de overheid is nu te veel gericht op de korte termijn, terwijl zij zich beter kan richten op de lange termijn.

Parlementsleden in Groot-Brittannië uiten forse kritiek op het contractmanagement binnen de Britse overheid. Uit een onderzoek, uitgevoerd door een groep van Kamerleden van het House of Commons Liaison Committee, blijkt dat het ambtenarenapparaat niet in voldoende mate is uitgerust om contractmanagement te ondersteunen. Zo zou de Britse overheid zich te veel richten op de druk op korte termijn in plaats van waar voor het geld van belastingbetalers op de lange termijn. Het rapport is gebaseerd op bewijsstukken van de Britse minister president David Cameron.

Beperkingen
Volgens het onderzoek kan het ambtenarenapparaat van de Britse overheid nog het nodige leren. Zo handelt het langzaam en heeft het weinig daadkracht. Maar ook leert het niet van eerder gemaakte fouten en komt het flink tekort op het gebied van commerciële en aanbestedende vaardigheden. Wat eveneens uit het onderzoek naar voren komt is dat ambtenaren te veel neigen naar dezelfde, vaak grote, leveranciers.

Civil Service Reform plan
In Groot-Brittannië is de overheid zich ook steeds meer bewust van de problemen op dit gebied. Vandaar dat deze met een hervormingsplan is gekomen. Dit plan moet er onder meer voor zorgen dat de tekortkomingen binnen de overheid worden weggepoetst en daarnaast worden de kritiekpunten uit het onderzoek meegenomen. Zo moet het Britse ambtenarenapparaat straks weer in voldoende mate in staat zijn om degelijke contracten af te sluiten.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

17 januari 2014 09:29 uur

zie http://www.parliament.uk/business/committees/committees-a-z/commons-select/public-administration-select-committee/news/truth-t-power/

14 januari 2014 15:33 uur

Ondanks dat ik de achtergrond van het artikel en de gedetailleerde uitkomsten van het onderzoek niet ken, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat men hier inkoop en contractmanagement onder één noemer plaatst. Het is mij daarom niet helemaal duidelijk of contractmanagement of inkoop dan wel beiden onder vuur liggen. De voorbeelden die genoemd worden (te kort schieten commerciële en aanbestedende vaardigheden, te veel neigen naar dezelfde vaak grote leveranciers, straks weer in voldoende mate in staat zijn om degelijke contracten af te sluiten) lijken over inkopen te gaan in plaats van contractmanagement. Verder lijkt het me interessant als er aanvullende informatie over het onderzoek aan dit blog wordt toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van een link naar het genoemde rapport.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres