Magnifying glass Close

Consument geeft weinig om inkooppraktijken HEMA

Het maakt consumenten nauwelijks uit of winkels waar zij winkelen hun leveranciers uitknijpen. Volgens merkdeskundigen is de impact op verkoopcijfers zeer beperkt.

De forensenkrant Metro ging naar aanleiding van recente berichtgeving over inkooppraktijken van winkelketen HEMA op onderzoek uit. Het retailbedrijf eist van haar vijftig grootste leveranciers, met terugwerkende kracht, gemiddeld vier procent van de omzet van vorig jaar en wil minder betalen voor geleverde producten. Volgens merkdeskundigen nemen consumenten deze negatieve berichtgeving alleen voor kennisgeving aan en blijven ze gewoon verder winkelen.

Weinig afbreuk aan merkwaarde
Hoewel er weleens gesteld wordt dat consumenten kritisch zijn over normen en waarden van bedrijven waarmee zij zaken doen, gaat het de grootste groep vooral om de kwaliteit en betaalbaarheid van hun producten. Vooral HEMA, dat volgens de deskundigen door veel mensen als “onmisbaar merk” wordt gezien en door de jaren heen een goede naam heeft opgebouwd, hoeft niet bang te zijn voor teruglopende verkoopcijfers. De berichtgeving doet weinig afbreuk aan de merkwaarde.

Albert Heijn ook nog marktleider
Deze stelling sluit aan bij wat HEMA zelf al liet weten, namelijk dat het niet bang is dat klanten voortaan hun boodschappen in andere winkels doen. Merkdeskundigen Rik Riezebos en Wiemer Snijders verwijzen ook naar de berichtgeving over Albert Heijn, dat al eerder eenzijdig kortingen bedong bij leveranciers. Ondanks de spanning die er tussen dat bedrijf en haar leveranciers is, is de supermarktketen nog altijd marktleider. Afgaande op die situatie hoeft HEMA zich weinig zorgen te maken over haar reputatie. Pas wanneer er continu negatieve berichten in de media zouden verschijnen, zou het warenhuis zich mogelijk zorgen moeten maken.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (2)

13 april 2014 12:13 uur

Hoe dan ook is het een agressieve actie vanuit Hema. Maar zijn staan natuurlijk onder druk van de eigenaren die meer rendement eisen. Als het aan de consumentenzijde niet lukt om meer geld te genereren kijken we met zijn allen naar de leverancier. Mbt de heer Lopez, de besparingen die hij heeft afgedwongen hebben vaak zeer nadelige gevolgen gehad als we kijken naar de totale kosten. Dit omdat het totale eind product (een auto) natuurlijk complexer is dan de retail waar het ingekochte product in de schappen ligt en weer wordt verkocht. Wat bij de heer Lopez gebeurde is dat besparingen op een klein onderdeel een grotere negatieve impact had op het totaal product met recalls en veel garantie claims. Tot op heden, overigens ondanks Lopez, heeft Volkswagen grote kwaliteitsissues (met de TSI motoren en de DSG versnellingsbakken). Overigens fascinerend om te zien is hoe sterk marketing is. In de beleving van de gemiddelde consument is Volkswagen een betrouwbaar merk.

24 maart 2014 15:39 uur

Ik denk dat het bovenstaande verhaal helemaal klopt. Aan de consumentenzijde. De grote vraag is wat de leveranciers van HEMA gaan doen in de tegenreactie. Berusten en betalen, de tegenaanval zoeken (alleen of in combinatie), innoveren, zelf de broekriem aanhalen, de kostenverlaging doorzetten naar hun toeleveranciers in de keten. Kraljic bekijkend denk ik dat de tegenaanval de enige optie is die geen resultaat oplevert. De heer Lopez (wie kent hem nog) was ooit de architect van een dezelfde aanval vanuit het VW concern richting haar toeleveranciers en dat leidde toen tot performance verbetering en innovatie bij de toeleveranciers. Een klein verschil, in dit geval is er sprake van productie voor detailhandel en dat was het toen niet. Of dat verschil uitmaakt weet ik niet, daarvoor ken ik de inkoop voor detailhandel niet goed genoeg.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres