Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Column: Wat brengt Prinsjesdag ons dit jaar?

15 september, de derde dinsdag van september: Prinsjesdag! Sinds 1814 traditiegetrouw hét begin van het parlementaire jaar. De vorst draagt vol ceremonie in de Ridderzaal een uiteenzetting voor van het regeringsbeleid aan verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Dit jaar echter geen pracht en praal. Door de anderhalvemeterregel leest de Koning dit jaar de troonrede voor in de Grote Kerk. Wat zal erin staan dat voor inkopers interessant is?

2020 is een bijzonder jaar. De staatsschuld is de afgelopen zes maanden opgelopen tot 491 miljard euro (63% van het bbp). Er kwam 30 miljard minder belastinggeld binnen en men gaf 38 miljard meer uit dan begroot. Allemaal om banenverlies bij bedrijven te voorkomen. Desondanks leidt corona tot een diepe recessie. De economie kromp met 8,5% in Q2 (in de hele EU gemiddeld 11,9%). De grootste krimp ooit gemeten. Het CPB voorspelt gelukkig dat de economie vanaf Q3 weer groeit, waardoor de krimp over heel 2020 op 5,1% blijft steken. Volgend jaar wordt er weer een groei van 3,2% verwacht. De werkloosheid stijgt van 3,5% in 2019 tot 6,5% eind 2020. Tien vooraanstaande economen liggen er, volgens een recent onderzoek van ING, vooralsnog niet wakker van: “De staatskas kan het makkelijk dragen”.

De gevolgen van de pandemie zijn vast terug te vinden in de troonrede. De koning zal vooruitblikken en zich afvragen hoe we de crisis snel achter ons laten. Er zijn grofweg twee scenario’s: bezuinigen of investeren. Na de kredietcrisis in 2007 koos de overheid vooral voor bezuinigen. Of in overheidstermen: ‘brede heroverwegingen’. Balkenende vroeg op alle beleidsterreinen plannen die ten minste 20% moesten opleveren. Inkoop droeg daar goed aan bij onder het kopje ‘bedrijfsvoering’, onder andere met plannen voor categoriemanagement bij het Rijk. Ook werd het ‘astronomische’ bedrag van 6 miljard geïnvesteerd in de economie. Vooral om de duurzame economie versneld aan te wakkeren. Het duurde uiteindelijk tot 2017 voor we met de verkoop van het staatsbelang in ABN AMRO de laatste stuiptrekkingen van deze crisis achter ons lieten.

Het kabinet wil Nederland dit keer ‘uit de crisis investeren’. Ze houdt de economie met inmiddels drie steunpakketten kunstmatig aan de praat. Maar we kunnen niet terug naar de ‘oude economie’ op kosten van de belastingbetaler. Ondernemers moeten – of ze willen of niet – veranderen naar een duurzamer en levensvatbaar bedrijfsmodel dat zich meer op de lange dan op de korte termijn richt.

Daarmee brengt Prinsjesdag ons dit jaar waarschijnlijk veel dankbare aanknopingspunten voor inkoop. In goede en in slechte tijden hebben organisaties producten en diensten nodig. De focus van inkoop hangt daarbij afhankelijk van branche en economisch tij. Inkoop biedt veel toegevoegde waarde bij het bestrijden van de recessie. Verduurzamen, innoveren, investeren, professionaliseren, risico’s minimaliseren, mkb stimuleren, productiviteit en toegevoegde waarde verhogen en, natuurlijk, kosten besparen. Zou Rutte zijn ministers een -20% of een +20% plan laten maken? Ik hoop dat de koning ons helderheid verschaft. Kansen genoeg!

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.