Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Column: Slimme aanbesteding in barre tijden

Het economisch klimaat is momenteel ronduit guur. De ene bezuiniging volgt de andere op. organisaties zijn aan de orde van de dag. de beurs van Amsterdam heeft met een 2% groei slecht gepresteerd en volgend jaar gaan we er collectief fors op achteruit. Het kabinet heeft dan ook gelijk als ze zeggen dat de broekriem moet worden aangetrokken. En dus worden belastingen verhoogd. allerlei doelgroepen gekort. de bezem door de wao gehaald. voorzieningen geschrapt. mogen we langer doorwerken en loopt iedere agent met melkzuur in de spieren van het bonnen schrijven. En zo werken we ons een slag in de rondte om toch maar ons mooie Nederland overeind te houden. Ik zie de noodzaak dat er iets moet gebeuren. maar verwacht slechts ??n ding terug en dat is een overheid die dan ook zelf de broekriem aanhaalt als het nodig.

Groot was dan ook de verrassing toen vanochtend het nieuws tot mij doordrong dat Microsoft op het punt staat een order van 147 miljoen euro binnen te halen voor het verzorgen van 247000 desktops bij de overheid. Voor dat geld wordt de komende vijf jaar Microsoft Office geregeld aangezuiverd met licenties voor e-mail en wordt een prijs van 120 euro per desktop per jaar betaald. En dus bekroop mij het gevoel dat dit goedkoper moet kunnen. En ja hoor! Ik kan het goedkoper! Binnen dertig seconden heb ik al 28.2 miljoen bespaard. want de overheid gebruikt nog geen 200.000 desktop computers en mijn berekening helpt dan al vast:
brenno@thinkpad41:~$ echo “120*5*47000″|bc
28200000

Aanbestedingsprocedures
Maar de echte winst valt te halen in het tegen elkaar uitspelen van concurrenten. En die zijn er in dit veld volop. Zo zijn OpenOffice.org. Firefox en Thunderbird volwaardige alternatieven om op de desktop te concurreren met Microsoft. De kosten in aanschaf zijn daarbij nog voordeliger. Daarbij moet er misschien wel wat opleiding worden gegeven. maar met een beetje goede wil valt er veel geld te besparen. Wie op standaarden gebaseerd werkt hoeft met de migratie niet veel te verliezen. Het upgraden naar een nieuwe versie van MS/Office gaat doorgaans niet zonder slag of stoot en menig document of macro zal moeten worden herschreven. Al met al kost migreren dus altijd geld.

Eventjes shoppen op de markt is dus verstandig en laat het nou ook nog verplicht zijn! De Europese regels schrijven namelijk voor dat voor dit soort projecten een aanbestedingsprocedure moet worden uitgeschreven zodra de waarde van het project meer dan 236.000 euro is. Doe je dat niet dan riskeer je als overheid een boete van Europa en kunnen concurrenten een schadeclaim indienen. En kijken we wat breder naar de desktop dan zijn dat nogal wat partijen: Novell. Sun Microsystems. RedHat. Linspire. Xandros. Mandrakesoft. enzovoort. En smoesjes dat migreren niet kan. hebben weinig zin. Het kan en dat hebben diverse overheden in binnen- en buitenland inmiddels bewezen. Daarnaast heeft een onderzoek in het noorden van het land (het zogenaamde A7-project) niet alleen de kostenbesparing. maar ook de haalbaarheid bewezen.

Open source ambities
En dan is er nog iets. Op 19 november 2002 besloot de Tweede Kamer unaniem te stemmen voor een motie van Kees Vendrik. waarin werd opgeroepen om een traject in te gaan waarin per 2006 de gehele overheid of open standaarden of open source zou hebben omhelst. Met deze stap worden die ambities wel erg onbereikbaar gemaakt. De deal kost niet alleen 147 miljoen. maar devalueert ook nog de waarde van de miljoeneninvestering in OSOSS.

Al met al is het verhaal behoorlijk opmerkelijk. En als je dan bedenkt dat er bedrijven zijn die een complete zakelijke desktop met besturingssysteem. office pakket. e-mail faciliteiten. LDAP-integratie en de nodige ondersteuning voor minder dan 100 euro bieden. dan kun je niet anders concluderen dan dat hier geld over de balk wordt gesmeten. Een heimelijke deal is nooit goed voor de overheid en dus ook niet voor de burger. Van achterkamertjespolitiek word ik ziek en ik durf het de mensen die weer in koopkracht erop achteruit gaan niet te vertellen! U wel?


Brenno de Winter werkt vanuit De Winter Information Solutions al sinds 1993 met Linux. Hij spreekt. schrijft. traint en droomt van pinguins en reizen. Zijn bedrijf heeft de focus op beveiliging en open source. Naast de column geeft hij een maandelijkse nieuwsbrief uit. waarvoor u zich kunt inschrijven.

Deze column verscheen eerder op Nedlinux.nl

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres