Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Cloud en VS stuwen mondiale IT-uitgaven omhoog

Forrester Research heeft berekend dat de wereldwijde uitgaven aan IT door overheden en bedrijven in 2013 op 1,6 biljoen euro uitkomen. Het grootste deel daarvan gaat op aan software.

De schatting van Forrester is terughoudender dan die van dat andere grote onderzoeksbureau, Gartner. Dat berekende de mondiale IT-spend enkele weken geleden juist op 2,8 biljoen euro. Ook is de inschatting van Forrester wat later dan een eigen forecast over 2013 in januari, toen het een groei van 5,4 procent verwachtte. Dit percentage is inmiddels bijgesteld naar 4,6 procent. De aanhoudende recessie in Europa en stagnerende groei in China hebben volgens het onderzoeksbureau een groter effect dan verbeteringen in de VS, Japan en enkele emerging markets.
Krimp traditionele markten
Gekeken naar de categorieën waar het geld aan opgaat, valt op dat software het sterkst groeit en inmiddels ook de grootste categorie is. De uitgaven aan on-premise software lopen terug, maar vooral cloud-gebaseerde toepassingen als SaaS en ‘smart computing’ in de vorm van data analytics en mobiele apps maken een sterke groei door. Binnen hardware gaat de groeiende populariteit van tablets ten kosten van de traditionele PC-markt.

Grootste groei
Op landenniveau is de VS met afstand de grootste IT-consument. De Amerikaanse overheid en bedrijven geven in 2013 omgerekend in totaal 620 miljard euro uit aan IT, fors meer dan de Europese uitgaven van 370 miljard euro (een lichte stijging) en de bestedingen aan IT in Azië (374 miljard euro, lager dan vorig jaar). De grootste groei komt echter niet uit de drie grote regio’s. De nu nog kleine afzetmarkt Oost-Europa/Midden-Oosten/Afrika groeide met 6,9 procent. Een heuse ‘boom’ aan IT-spend verwacht Forrester volgend jaar in Latijns-Amerika. De IT-uitgaven in deze regio zullen naar verwachting met 10,7 procent toenemen in 2014 en daarmee zal het de snelst groeiende markt zijn.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres