Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Circulaire ICT-inkoop moet afvalstapel sterk beperken

De Nederlandse ICT-keten kent een steeds groeiende afvalstroom van afgeschreven ICT-hardware. Om deze toenemende digitale stroom haalbaar en duurzaam te maken, is meer circulariteit in de ICT-keten cruciaal. Dit kan worden opgevangen met het via de inkoop verlengen van de levensduur van apparaten en het uiteindelijke bereiken van volledige circulariteit. Zo laat het onderzoek ‘Naar een circulaire keten voor ICT’ van het Utrecht Sustainability Institute (USI) in opdracht van de Amsterdam Economic Board zien.

Op basis van het onderzoek komt er een multidisciplinaire werkgroep, vanuit datacenter-energiebesparingsinitiatief LEAP, waaraan hardware leveranciers, resellers, inkopers, datacenters, overheden en kennisinstellingen meedoen. Deze werkgroep komt met een handreiking voor inkopers. Ook gaat ze ervaring opdoen met het toepassen van verschillende circulaire oplossingen en met het monitoren van circulair ICT-gebruik. Daarbij is het doel om de inkoop van circulaire alternatieven te bevorderen.

Vervuilende ICT
Jaarlijks groeit de Nederlandse ICT-hardwarestapel met vijf miljoen producten. Ook worden er jaarlijks 860.000 ICT-producten extra weggegooid ten opzichte van het jaar ervoor. Vanaf 2021 komen er jaarlijks ruim vijftig miljoen ICT-producten ‘vrij’. Daarmee is ICT snel op weg om een van de meest vervuilende sectoren te worden. Hierbij is het beperken van de negatieve gevolgen van productie en gebruik van ICT niet alleen een kwestie van het verlagen van het energieverbruik en het overstappen naar hernieuwbare energiebronnen. Ook moet de maatschappij gelijktijdig versneld circulaire ICT-hardware gaan gebruiken om verdere broeikasgasreductie te bereiken.

Bewustzijn toeleveringsketen
Volgens Jeroen van der Tang, duurzaamheidsmanager bij NLdigital zijn er al hele mooie oplossingen in de markt beschikbaar. “Toch zien we tegelijkertijd dat zowel de zakelijke als de consumentenmarkt eigenlijk nog nauwelijks naar circulaire oplossingen vragen. Komt bij dat zolang toeleveranciers in de keten zich nog geen zorgen maken over de beschikbaarheid en schaarste van kritieke grondstoffen, de urgentie voor circulariteit simpelweg nog niet (financieel) wordt gevoeld. Ook in de toeleveringsketen is dus meer bewustzijn nodig over de urgentie en verdient de potentie van circulair ICT – voor ICT-bedrijven én klanten – meer zichtbaarheid.”

Bron: Emerce

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.